Hebben we het de afgelopen dagen al over het weer gehad? Daar kunnen we dan kort over zijn: De weergoden hebben ook dit jaar weer het beste met onze vakantie voor. Na een wat vochtige start met een kortstondige regenbui in Basel is het de afgelopen dagen steeds beter geworden. Met als hoogtepunt de dag van vandaag. Waar het overdag al zonovergoten was is vooral het eind van de middag snoeiheet te noemen. Ruikend asfalt en zo. En de komende dagen worden alleen nog maar warmer… 😯 

Mag het iets minder?

Het is voor een vakantiefietser ook nooit goed. Regen is niet wenselijk, maar zinderende warmte ook niet. Wat dat betreft waren de afgelopen dagen in Zwitserland perfect. In de zon was het warm, maar in de schaduw was de luchttemperatuur aangenaam waardoor het goed uit te houden was. Vandaag merken we dat de thermometer fors oploopt. De tocht die we vandaag van  Yverdon naar Morges maken kent enkele stevige klimmetjes, en door de hogere temperaturen komen de zweetklieren goed op gang. Gelukkig kunnen we het klimwerk vandaag goed aan, vooral door ons tempo aan te passen aan de omstandigheden. Bovendien biedt het landschap ons weer heel veel fraais, en dat maakt de inspanning die we leveren zeker de moeite waard.

Fietspech

Halverwege duikt er toch een probleem op. Met een stevige knal breekt de kabel van Petra’s voorste versnelling. Shit…. Wat nu? We staan midden op het boerenland, het is niet erg waarschijnlijk dat er in de boerendorpjes rondom ons een fietshersteller zit. Doorfietsen kan gelukkig wel, maar dan wel met beperkte mogelijkheid tot schakelen. We tokkelen verder naar Lausanne, daar moet toch een fietsenwinkel zitten. Terwijl we even stilstaan om na te denken over een oplossing stopt er een behulpzame Zwitser die ons de gouden tip geeft.  Ergens in de buitenwijken van Lausanne ligt een bouwmarkt met inpandige fietshersteller. 

We sjezen er heuveltje af naar toe maar krijgen een teleurstellende mededeling: We mogen morgen langskomen, de agenda is voor vandaag vol. Een naastgelegen Decathlon brengt uitkomst. De fietshersteller aldaar ‘parkeert’ ons tot het eind van de middag, dan zijn we aan de beurt. Maar wanneer we lichtelijk demonstratief met onze volgeladen fietsen de Decathlon binnen komen snapt de reparateur onze nood en helpt ons direct. Nog geen twintig minuten later gaan we met een fijn getunede fiets weer naar buiten. Super!

Eerste hulp in de Decathlon van lausanne

Weg uit Lausanne

Het laatste stukje naar ons einddoel Morges is een appeltje-eitje, ware het niet dat we ons door de stadse drukte van Lausanne moeten wormen. We hebben het al vaker geschreven: Grote steden in Zwitserland zijn niet mooi. Voor wat we van Lausanne hebben gezien is er weinig reden om hier terug te komen. Deze stad staat vooral bekend als de zetel van het grootste legale ‘old boys’ omkopingsnetwerk ter wereld, ook wel het Internationaal Olympisch Comité genoemd.  Verder zit er wat ons betreft niet veel fraais in deze plaats. De resterende rit over stikdrukke wegen is een moetje, we zijn blij wanneer de camping van Morges in beeld komt. 

Zo zijn we weer een dag verder. Mooi gefietst, ff wat gedoe met Petra’s rijwiel maar achteraf alles weer vlot opgelost. Morgen sluiten we ons verblijf in Suisse af met de etappe naar Genève. Aldaar hebben we een hotel geboekt. De online informatie over de enige camping in Genève maakt ons niet gerust dat dit een leuke verblijfsplek zou zijn. Ondanks het lekkere weer dus even geen camping maar een best wel chique hotel in centrum van Genève. Ook lekker, toch?

Dagafstand 51km
Totaal 299km