De nieuwe fiets van Petra

Het moest er ééns van komen……  Afscheid nemen van die ouwe trouwe Santos. En dat is  toch wel een dingetje 🙁

Petra moest er lang over denken, maar uiteindelijk werd het besluit genomen. Ze nam na vele betrouwbare jaren afscheid van haar oranje/bruine werkpaard! En wat komt er eigenlijk voor terug….?

De eerste Santos

We schrijven 2010, het jaar waarin Petra overstag gaat en haar eerste Travelmaster bij De Vakantiefietser in Amsterdam koopt. Wat daarna volgt zijn 13 jaren en ruim 65.000 km van geweldig fietsplezier. De Santos doet precies waar deze voor gekocht is, en dat is naast comfortabel vooral betrouwbaar zijn. Op wat normale slijtage na laat dit stalen ros Petra lange tijd niet in de steek. Vanzelfsprekend wel regelmatig onderhoud, af en toe een nieuwe ketting/cassette, en de remmen checken.

En natuurlijk periodiek een nieuwe set banden. Dat is het wel zo’n beetje. Maar in 2022 komt er toch wat de klad in: De vele kilometers beginnen de Travelmaster op te breken. Op weg naar een ‘weekendje weg’ in Noord-Holland knallen er met grof geweld enkele spaken uit het achterwiel. Bij een volgend uitstapje verliezen de Magura velgremmen hun remkracht, best gevaarlijk.

Toch maar repareren

Vervangen of repareren? Na enig wikken en wegen besluiten we de fiets toch maar te laten repareren. Petra is tenslotte bijna ‘vergroeid’ met haar Santosje 😉 Uit voorzorg laten we de beide wielen vervangen en servicen de remmen, zodat we tijdens de naderende zomervakantie in Oostenrijk geen problemen zullen hebben. Ook valt het besluit de fiets een tweede leven te gunnen door er een Pendix systeem op te laten bouwen. Vanwege dit plan belanden we bij Peereboom Fietsen in Wageningen. Bepaald niet naast de deur, maar dit bedrijf heeft een goede naam opgebouwd waar het om het aanpassen van Santossen met een Pendix gaat.

En doorrrrrrr…

Zo hebben we het leven van de fiets nog twee zomervakanties weten te verlengen. Santos brengt Petra naar Zwitserland, Oostenrijk en zelfs over de Alpen naar Italië. Maar toch blijft de twijfel enigszins knagen….Zou het niet verstandiger zijn een nieuwe fiets te kopen?  In het najaar valt het besluit, we gaan het rijwiel vervangen. Door de goede ervaringen met de inbouw van de Pendix kiezen we opnieuw voor Roel Peereboom, die vervolgens uitgebreid de tijd neemt om Petra te adviseren en een maatwerk fiets samen te stellen. Bijna 2 uur(!) later lopen we naar buiten, in de wetenschap dat er begin januari 2024 een prachtige nieuw rijwiel op Petra zal wachten!

Wist je dat je op elke foto kunt klikken voor een grote weergave...?

Daar is-ie dan!

En in de eerste week van 2024 luiden we het nieuwe jaar dus feestelijk in met de nieuwe Travelmaster. Voorzien van alle denkbare luxe zoals een heuse Rohloff naaf, onderhoudsarme riemaandrijving, schijfremmen, hippe verlichting en -opnieuw- een Pendixmotor.  We kiezen bij de oplevering voor een ‘bikefit’ waarvoor Roel Peereboom opnieuw zeer ruim de tijd neemt. De fiets wordt héél precies ingesteld op de wensen van Petra. En na een ochtendje proberen en testen kan het rijwiel mee op de fietsendrager, richting huis. Top!

En nu maar hopen op lekker weer, want Petra popelt om kilometertjes met haar nieuwe aanwinst te gaan maken. Jammer genoeg hebben de weersgoden zich tot op heden niet zo erg medewerkzaam getoond, want het regent al wekenlang pijpenstelen. Maar het vooruitzicht op vele fijne fietstochten maakt een hoop goed. De eerste voorzichtige plannen voor 2024 zijn al in de maak; we overwegen om de Hanze fietsroute van Zaltbommel richting Berlijn te gaan volgen. Maar zoals het eigenlijk elk jaar weer gaat kan dat plan nog zomaar 10x wijzigen. Met dank aan de keuzevrijheid die een fietsvakantie nu eenmaal biedt 😎