Tassen en zo

Ook over fietstassen valt er een hele boom op te zetten… Zo hebben wij in de loop der jaren gemerkt dat er beslist verschillen zitten in de kwaliteit en het gebruiksgemak van de diverse merken tassen. En aangezien de tassen tijdens de vakantie je gehele huisraad moeten meedragen maakt het zeker uit of deze goed waterdicht en makkelijk te gebruiken zijn.

Na jaren geleden een eerste start met Halfords tassen te hebben gemaakt (bij regen was binnen 5 minuten alle inhoud volledig verzopen) investeerden wij al snel in betere tassen. Petra kocht Ortlieb tassen, ik probeerde de iets voordeliger variant van Vaude uit. Deze laatstgenoemde tassen lijken sprekend op de rode Classic Ortliebtassen maar zijn niet voorzien van een ophangsysteem met click beveiliging en daardoor wat goedkoper. Een slechte bezuiniging, want in de praktijk bleken de tassen levensgevaarlijk. Bij hobbels in de weg hadden de Vaude’s voortdurend de neiging om van de lowriders af te springen. En aangezien de onderkant van elke tas wel aan de lowrider bleef zitten (vanwege het rubber riempje/haakje aan de onderkant van de tas) kun je je voorstellen wat dat opleverde. Voordat je kon remmen sleepten de tassen over de straat, en in het slechtste geval sloeg een tas tussen de wielen… Binnen enkele ritten zaten er daardoor gaten in de tassen en had ik genoeg van Vaude….

IMG_0953Sinds die ervaring rijd ik ook met Ortlieb, en het moet gezegd: Die tassen zijn heel erg goed! We hebben door de jaren heen al heel wat regenbuien te verduren gehad, maar nooit kwam er ook maar één druppel water in de tassen. Zelfs tijdens het fietsen dwars door grote sloten met water bleef alles droog (zie foto). De rolsluiting doet prima zijn werk. Wel even opletten bij het openen van de tassen, want soms staat er wel wat vocht in de rolsluiting zelf waardoor de inhoud toch nog nat kan worden.  Ook het bevestigen van de tassen is een appeltje-eitje. Met één handomdraai hang je de voor-en achtertassen op en neem je ze -nog makkelijker- af, terwijl er tijdens het rijden geen tassen los kunnen komen (mits je de tassen goed hoort vastklikken.)

Ook onze stuurtassen zijn van Ortlieb. Ik heb er een binnenwerkje voor gekocht waardoor de fotoapparatuur en telefoon goed beschermd meereizen.De houder van de stuurtas is voorzien van een volledig overbodig slot wat we nog nooit gebruikt hebben en ook niet zullen gaan doen. Bovenop de tas wordt onder een doorzichtig folie de fietskaart aangebracht, die bij regen overigens niet volledig droog blijft.

Onze tassenset worden gecompleteerd door twee plunjebalen, bovenop de lastdrager. Hierin gaan grotere zaken zoals de tent. En afgelopen vakantie heeft een losse plastic draagtas van Albert Heijn goede diensten bewezen als opbergplaats voor alles wat we net niet kwijt konden. Vastgeknoopt en bengelend aan de lastdrager heeft de tas het 1600 kilometer volgehouden! Kwaliteit van Appie, hoor! 🙂 .

Schermafbeelding 2015-01-07 om 22.34.14