De fiets van René

Santos_fiets_reneMijn Santos is op maat gemaakt. Geen overbodige luxe, want met mijn lichaamslengte van 2.01 mtr is het niet eenvoudig om zomaar een passende fiets te vinden. 🙂 Ik wist dan ook niet wat mij overkwam toen ik de eerste meters op m’n Santosje maakte…. Echt even wennen, voor het eerst van mijn leven een fiets die helemaal op mijn lengte is afgestemd (en daardoor wel heel erg groot). Sterker nog: de eerste kilometers voelden heel onwennig aan.Ik had het gevoel dat ik geen macht over de fiets had, vooral bij op- en afstappen  leek de fiets topzwaar en kieperde ik zowat om.

Tijdens de eerste vakantie ging het ook nog eens fout…. Tijdens een fietsrit in Duitsland kneep ik iets te fors in de Magura remmen, met als gevolg dit ik over het stuur sloeg en met m’n gezicht plat op het asfalt terecht kwam. Een rondje ziekenhuis was het gevolg, waar gelukkig niet meer dan een reeks uitwendige verwondingen op het gezicht, handen en benen werden vastgesteld.

afstellen Magura handrem

afstellen van de Magura remmen gaat met de draaiknop aan de binnenkant van de handrem

Terug in Nederland heb ik de fiets beter laten afstellen door De Vakantiefietser. Daar bleek ook dat de remmen wel erg straf afgesteld stonden. Het verstellen van een simpel knopje aan de binnenkant van de handrem leverde al een veel beter remgedrag op. Sindsdien ging het al een stuk beter. Nauwkeurig afstellen van zadelhoogte en stand van het stuur maakten de fiets nog beter berijdbaar. Da’s een ervaringskwestie, zo ben ik achter gekomen. Een beetje kiepen van het zadel kan al grote gevolgen hebben voor het fietscomfort. Ook de stand van het stuur bepaalt in hoge mate hoe je op de fiets zit, en hoe lang dat voor je rug en kont prettig aanvoelt.

Inmiddels zijn Santos en ik aan elkaar gewend, en is het de beste fiets die ik ooit heb gehad. Het is elke keer een feestje om na een periode op de stadsfiets weer op de vakantiefiets te mogen kruipen….!

Kenmerken van de Santos Travelmaster 2.8 alu custombuilt

frame Travelmaster 2.8 alu 65 cm
voorvork Santos stalen travelmaster (extra sterk)
balhoofdstel Santos RVS
shifters Shimano XT Rapidfire
voorderailleur Shimano XT
achterderailleur Shimano XT
crankstel Shimano
cassette Shimano LX 11/32
remmen velgremmen Magura HS33
wielen handgemaakt vakantiewiel met XT naaf
pedalen Shimano DX
bagagedragers Tubus Pack Rack (achter) en Tara zwart (voor)

stuur met navigatie

Het ‘ dashboard’ van de fiets

Shimano XT

Shimano XT

DSC_0255

Santos na een weekje fietsen in zomerse droogte 🙂

Verlichting op stuursteun

Verlichting op stuursteun