Review Garmin Edge 1040 Solar

review Garmin Edge 1040 Solar

Voor onze fietsvakanties is een goede navigatie in de loop der jaren een must geworden. Het gemak dat zo’n machientje levert zorgt er steeds weer voor dat we zonder gedoe de route kunnen vinden en dus ongestoord van de omgeving kunnen genieten. En daarvoor gaan we tenslotte op pad, toch?

 Mijn oude Garmin Explore was hard aan vervanging toe. Maar wat als opvolger te kopen? Mijn smartphone op het stuur zetten vind ik geen optie; ik ben veel te bang dat mijn fiets een keer omvalt en de telefoon dan in duigen op de straat ligt. Ook de stroomvoorziening voor de telefoon is op een fiets toch wel een dingetje. Dus uiteindelijk ben ik weer voor een navigatie van Garmin gegaan. Mijn keuze is gevallen op de Edge 1040 Solar, het paradepaardje van de Garmin collectie. Tijd voor een review!

Review Garmin Edge 1040 Solar

 Bij het eerste gebruik van de 1040 valt gelijk de hardware op: Dit is andere koek dan de voorganger van Garmin die ik eerst gebruikte. Binnen no-time staat de navigatie in de startblokken. Inladen van grote GPX-bestanden? Geen punt, zo gepiept. Zoekopdrachten: Waar zit nou ook alweer de dichtstbijzijnde geldautomaat? De 1040 loodst je er snel en foutloos naar toe. Ik weet het: de Explore naast de 1040 zetten is een beetje appelen met peren vergelijken, gezien het torenhoge prijsverschil. Maar wat een genot….

 Je voelt ‘m al: ik ben heel tevreden over mijn nieuwe fietsvriend. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Waar mijn oude fietscomputertje mij steeds sneller in de steek liet qua batterij, daar werkt de 1040 gewoon stug door. In de eerste vijf dagen van onze zomervakantie heb ik niet één keer bijgeladen en stond de batterijcapaciteit (mede dankzij de solarvoorziening) nog altijd op 45%. En het navigeren -daar koop je het apparaat tenslotte voor- werkt als een tierelier. Snelle routeberekening, duidelijke aanwijzingen: De navigatie doet het allemaal zonder morren.

Voordelen op een rijtje:

 • De hardware van de 1040 is uitstekend. De navigatie start heel snel op, voert complexe zoekopdrachten razendsnel uit en vertoonde tijdens het intensieve gebruik van onze vakantie geen enkele vastloper. Top!
 • De zoekfuncties zijn sterk verbeterd. We hebben tijdens de vakantie heel vaak gebruik gemaakt van de opties om even snel een supermarkt, flappentap of fietshersteller te vinden. Alleen al om die reden wil ik ‘m niet meer kwijt.
 • Het scherm is prachtig, goed leesbaar en ongevoelig voor regen. Het kaartmateriaal dat wordt meegeleverd is glashelder en kan op diverse manieren ingesteld worden naar eigen wensen (uitgebreider dan ik van vorige Garmins gewend was).
 • De vele extra functies op het apparaat geven soms onverwachte voordelen, zoals de uitstekende ‘beklimmingsfunctie’. De Garmin detecteert op basis van het hoogteprofiel dat er een beklimming aankomt en coacht je daarna met grote precisie naar de top toe. Een functie die ik gedurende de ritten in de Alpen steeds meer ben gaan waarderen.
 • Voor hen die daarvan houden biedt de 1040 ook desgewenst een nauwe gegevensuitwisseling met de smartphone (denk aan meldingen van whatsapp-mail en veel meer). Daarnaast kun je apps op de Garmin installeren met extra functies, iets wat ik overigens niet nodig vind en dus ook niet heb gedaan.
 • De batterijduur is zoals eerder gezegd ongekend. De solarfunctie werkt ook erg goed; tot twee keer toe was de Garmin na afloop van een fietsetappe als bij toverslag bijna 100% geladen.
 • Prettige accessoires: de meegeleverde stuursteun is goed instelbaar en degelijk. De losse bumpercase voorkomt schade bij vallen (zo heb ik proefondervindelijk vastgesteld 😊 )
 • De gratis Connect-app van Garmin voor op de smartphone werkt perfect samen met de 1040. Het onderweg uploaden van een gpx-route naar de navigatie is (eindelijk) echt makkelijk geworden. Ook biedt de app een schat aan (fitness)informatie.
 • Profielen: je kunt het apparaat helemaal finetunen naar het soort gebruik. Ben je wielrenner, of MTB-er, of toerfietser? Voor elk type is er profiel dat je helemaal naar eigen smaak kunt instellen. Geweldig, maar je moet er wel aan denken om het juiste profiel te activeren alvorens je gaat rijden.

Nadelen op een rijtje:

 • Het belangrijkste nadeel is wat mij betreft de aanschafprijs van de Garmin. Die is aan de stevige kant. Voor dat geld krijg je wel heel veel terug.
 • De 1040 Solar is voor een andere doelgroep gemaakt ( lees: de veeleisende wielrenner). Een deel van de functies is daardoor voor vakantiefietsers zeer waarschijnlijk ‘over the top’ of volstrekt overbodig. Denk dan aan allerlei trainingsprogramma’s, de mogelijkheid om diverse sensoren aan te sluiten en professionele statistieken bij te houden etc etc.
 • Het is door zijn enorme uitgebreidheid een ingewikkeld apparaat. Het machientje zit stikvol met functies. Veelzeggend is dat de meegeleverde gebruiksaanwijzing 94 pagina’s (!) lang is. Wanneer je daar niet vrolijk van wordt, dan kan de 1040 wel eens een dure miskoop voor je worden….
 • Rommelige interface: Het komt op mij over of Garmin het ontwerp nog moet afmaken. Er zit zoals gezegd heel veel functionaliteit in de 1040, en het is duidelijk voelbaar dat de ontwerpers er grote moeite mee hebben gehad om dat overzichtelijk aan de gebruikers aan te presenteren. Voor mijn gevoel lopen er minstens 3 huisstijlen door elkaar heen. Het gevolg is dat je daardoor onnodig veel aan het ‘zoeken’ bent op het apparaat. Pas op het einde van de vakantie had ik het gevoel de bediening goed in de vingers te hebben.

Conclusie

Alles afwegende winnen de voordelen het wat mij betreft ruimschoots van de nadelen. Ik ben heel blij met dit apparaat, dat tot het beste behoort wat ik de afgelopen jaren als navigatie heb gebruikt. Samengevat: het kost wat, maar dan heb je ook wat!

 

De usermanual van de Edge 1040 solar vind je hier