kilometerteller

Elektronica……   Het is overdreven om van een verslaving te spreken, maar René is er op z’n minst gezegd verzot op: elektronische gadgets. Thuis is er inmiddels een waar arsenaal aan elektronische hulpmiddelen te vinden, die vooral computer- en Internet gerelateerd zijn. Het was dus een kwestie van tijd voordat de elektronische speeltjes ook op de fiets terug te vinden zouden zijn. Beide fietsen zijn er inmiddels van voorzien. Petra rijdt met een uitgebreide kilometerteller van VDO.

 

VDO MC 2.0 WR

VDo MC 2.0 WR kilometerteller De VDO MC 2.0 WR hebben we gekocht omdat dit een volledig ‘informatiecentrum’ op het stuur zou zijn. En dat is inderdaad waar…. Werkelijk elke vorm van informatie is terug te vinden op deze teller. Naast voor de hand liggende gegevens als snelheid, afstand en rijdtijd biedt de teller ook informatie over o.a. temperatuur, hellingpercentages, hoogten en nog veel meer. Optioneel zijn er ook een hartritmesensor en cadanssensor aan te sluiten waardoor je helemaal over een compleet informatiecentrum beschikt. Een prima ding voor een heel schappelijke prijs ( voor rond de 6 tientjes heb je ‘m al te pakken).

Natuurlijk valt er ook wat te mopperen…….. Het is de hoogtemeter waar we blijvend moeite mee houden. Hier klopt van de aangegeven waarden helemaal niets. Zo schrijf ik dit artikel nu op het platteland van Friesland terwijl de hoogtemeter 64 mtr boven NAP aangeeft. Bij alle vorige fietstochten gaf de VDO ook de meest gekke waarden aan. We hebben al vele malen de gebruiksaanwijzing doorgelezen om te achterhalen wat we nu fout doen.  Je moet de hoogtemeter bij de start van een rit kalibreren en we volgen daarvoor de aanwijzingen nauwkeurig op. Vervolgens is de meter na een paar minuten fietsen tientallen meters gestegen of gedaald. Hoe het komt: Geen idee.

Eerst dachten we dat de meter wellicht kapot was, helemaal toen na een paar maanden er ook condens onder het glas verscheen. Hierdoor kan de hoogtemeting onmogelijk goed plaatsvinden, bovendien is vocht binnenin zo’n apparaatje ook moordend voor de elektronica. Aangezien de leeftijd van de teller nog ruimschoots binnen garantie viel heeft René een claim ingediend en via leverancier Futurum zonder problemen een nieuwe teller gekregen. Hierdoor was het vochtprobleem opgelost maar blijft het verschijnsel van de merkwaardige hoogtemetingen jammer genoeg voortbestaan.