Warm zomers weer is altijd lekker. In de vakantie gaan we d’r met z’n allen naar op zoek. Maar te warm weer… dat wordt al snel minder leuk. En vandaag was zo’n dag. Vanaf het moment van opstaan tot aan de dagsluiting had het best wat koeler mogen zijn. Om over de komende dagen maar te zwijgen. De voorspellingen geven waarden tot tegen de 40 graden aan. Hebben wij dat weer….?

ff verkoeling zoeken in de fontein

Gisteren hadden we op de camping in Morges een lastige keus te maken. Waar gaan we ons tentje strategisch neerzetten? Langzamerhand is dat in de afgelopen jaren een vaste routine geworden: Met het kompas in de hand mikken we heel precies uit waar de zon s’ochtends opkomt. Vervolgens kiezen we een plekje achter bomen of struiken voor onze tent die daar de juiste beschutting tegen geven, zodat we tot een uurtje of 8 redelijk koel kunnen slapen. Maar het tentenveld in Morges biedt slechts één heel klein nietig boompje…. Dat betekent vroeg wakker worden?

Vroeg uit de veren

En inderdaad: Nog voor 07.00 uur wordt het al benauwd warm in de tent. Opstaan dan maar, en rustig aan inpakken. We kunnen ‘pas’ om 08.00 uur onze broodjes halen, dus haasten heeft geen zin. Petra blijkt de eerste klant in de winkel te zijn, en na het ontbijt met heerlijke verse broodjes zitten we al om 08.30 op de fiets. Reisdoel is Genève, waar we als overnachtingsplek een hotel hebben geboekt. Ook wel weer eens lekker, en over de camping van Genève hebben geen goede berichten gehoord, dus die slaan we even over.

uitzicht op het meer van Neuchatel

een pittige klus

Vanaf de camping in Morges mogen we gelijk stevig op de trappers. We vervolgen vandaag route nr.1 van Veloland Schweiz, en die volgt om het zo maar te zeggen ‘Berg en Dal’. We maken een tour van 62 kilometer waarvan er vrijwel geen enkele kilometer vlak te noemen is. Heuveltje op, heuveltje af. En met de oplopende temperatuur is dat gaandeweg toch wel een zwaar klusje. Het landschap is wel lekker afwisselend, met kleine slaperige dorpjes en uitgestrekte landbouwgebieden. We zien vooral heel veeeel zonnebloemen; nooit geweten dat dit zo’n populair gewas is onder de Zwitserse boeren. Jammer genoeg blijft het Lac Leman steeds op grote afstand, dus even pootje baden of genieten van het zicht op het meer is er vandaag niet bij. 

Onderweg naar Genève: een en al zonnebloemen

Door de drukkende warmte zijn we blij wanneer we het drukke Genève binnenfietsen. Het hotel is snel gevonden. De fietsen mogen in de kelder staan, hetgeen prettig is maar nog wel een flinke sleeppartij oplevert. Zodra we de tassen boven hebben gebracht volgt een heerlijk verkwikkende koude douche. Wat kan dat lekker zijn! Na een rustmomentje trekken we nog voor een paar uurtjes Genève in. En dat is een leuke, levendige stad. We drinken een biertje bij de haven, genieten van de drukte op de boulevards en eten voor de verandering een hapje bij de Marokkaan. 

De beroemde fontein van Genève

Morgen naar Frankrijk

En nu is het avond en nog drukkend warm. Vannacht moet het even gaan regenen, wellicht dat het dan iets afkoelt. Morgen wacht ons de etappe naar Seyssel in Frankrijk. Ook dan mogen we weer heuveltje op heuveltje af. Nu maar hopen dat de temperatuur wat meevalt.

Dagafstand 62km
Totaal 361km