Trommeldetrommelderommel…. zeker 20 kinderen beuken, onder begeleiding van de ‘animation’,  op trommels van allerlei pluimage. Lekker luidruchtig. Maar ook gezellig. We staan op de grote camping in Yverdon, direct aan het Meer van Neuchatel. De avond valt, en het is nog steeds aangenaam warm. Wat een fijne plek om een verhaaltje over de dag van vandaag te schrijven!

Vanochtend was het vertrekpunt nog gelegen in Erlach, aan de Bielersee. René had zich rijk gerekend met het idee dat we nu eens van een ongestoorde nachtrust op de camping konden genieten. Geen naastgelegen spoorlijn of rumoerige snelweg in de buurt. Toppie. Helaas kwam die wens niet uit. De torenklok, op enkele tientallen meters van de camping gelegen, was door René even over het hoofd gezien. Elk kwartier sloeg de klok, de hele nacht door. En twee keer op het hele uur. Een rekensommetje wijst uit dat de kerkklok dus 40 keer van zich liet horen. Daarbij opgeteld de vechtpartij van enkele kraaien die naast onze tent strijd leverden om wie de vuilniszak mocht kraken. Dus lekker slapen……?

Naar Neuchatel

Toch monter opgestaan weten we ons tentje snel in te pakken en genieten we nog van een goed ontbijt met verse broodjes en een gekookt eitje. Vervolgens op de fiets en op pad naar de volgende bestemming. De eerste stad van noemenswaardig grootte is Neuchatel. Opnieuw zo’n plaats die niet direct de hoofdprijs voor schoonheid opeist maar wel is voorzien van een mooie boulevard die een fraai uitzicht biedt op het gelijknamige meer. En aan de overkant zien we , weliswaar in de verte, de Alpen met nog besneeuwde bergtoppen. Een prachtig plaatje waar we een tijdje van genieten.

De boulevard van Neuchatel, met fraai uitzicht op het gelijknamige meer.

Tussen wijn en water

We rijden vandaag de officiële route nr.22 van het Zwitserse verkeersbureau, en de bedenkers daarvan hebben hun uiterste best gedaan om de fietsers zoveel mogelijk van de echt drukke wegen weg te houden. Dat levert een vreemd geheel op: Nadat we Neuchatel verlaten volgt een parcours over een wirwar van straatjes, steegjes en paadjes. Vanaf Bevaix slaan we gelukkig af naar mooie rustige wegen en laten we de stadse drukte achter ons. Een aangenaam landschap ontvouwt zich, dat met de kilometer nog fraaier wordt. Eerst nemen we nog een flinke rustpauze aan het meer. Gezeten onder de schaduw van de bomen kunnen we uiteindelijk de verleiding niet weerstaan om nog een duik in het kraakheldere water te nemen. Daarna rijden we verder en kiezen voor de routevariant die ons langs de vele wijnvelden voert. Daarvoor moeten we eerst een pittig stukje stijgen, maar de beloning is groot wanneer we vanaf de heuvels een spectaculair uitzicht krijgen over het staalblauwe meer en de groene wijnhellingen. Genieten met een grote G! 

 

Tegen 16.00 uur komen we aan in Yverdon les Bain, de eindbestemming van deze dag. Hier kiezen we op de stadscamping een fijn beschut plekje. We nemen nog een verkoelende duik in het meer en koken bij ons tentje de avondpot. Morgen weer verder.  Maar eerst lekker tukken. Zal het nu lukken een nachtrust te pakken zonder ongewenste herrie?

Petra geniet van het zich op het meer…..

…en René pakt het wat grootser aan?

Dagafstand 63km
Totaal 248km