Tijd om op te staan! Het ontbijt roept, en natuurlijk ook de fietstocht die daar weer achteraan komt. We hebben er zin in. De dagelijkse routine start weer op: Tassen inpakken, tent opruimen, ontbijten. Dit keer een extra luxe editie van het ontbijt, want op de camping zwerven wat tafels en stoelen rond voor algemeen gebruik. Hoeven we dit keer niet onze ‘eettafel’ ( een plunjebaal) op de grond te leggen. Hoe je na verloop van tijd toch als een kind zo blij kunt worden van zulke simpele zaken des levens.

Laatste etappe ViaRhona

Na vandaag gaan we afscheid nemen van de ViaRhona, die we zo’n beetje van halverwege Zwitserland tot Zuid-Frankrijk gevolgd hebben. Eerst blijven we de route volgen tot het beroemde wijnoord Chateauneuf-du-Pape. Hier hebben we een camping gespot die voldoet aan onze wensen: Niet te grootschalig, zwembadje en restaurant. Mooi zo, here we come! We gaan op de pedalen en zien een afwisselend landschap met in de verte, jawel, de ongenaakbare Mont Ventoux. Het ultieme teken dat we in de Provence zijn aangeland!

Tot vlak onder Chateauneuf-du-pape blijft de route verlopen zoals we die de afgelopen dagen hebben leren kennen: Steeds vlak in de buurt van de Rhône, en daardoor makkelijk te fietsen, met de wind in de rug. Maar een handvol kilometers voor de eindstreep verandert dat ineens. We verlaten de rivieroevers en slaan af richting de heuvels van de Provence. Die heuvels zijn niet hoog maar wel een soort repeterend. Wow, dat is werken na al die dagen van vlak fietsen met ‘windondersteuning’ ! Met de zon op onze bol is dit een pittige klus. Wanneer we even een broodje eten bij een groots wijnlandgoed loopt het het zweet uit vele poriën. 

Uitzicht op de wijnvelden van Chateauneuf

We blijven een dagje

Maar na 64 kilometers zit de rit er dan toch op en arriveren we op camping l’Art de Vivre. Een nette camping iets buiten Chateauneuf waar we vriendelijk worden ontvangen en een mooie schaduwplek kunnen uit kiezen, begeleid door een enorm orkest van aanwezige krekels. Hoe zuidelijk wil je het hebben? Na een duik in het zwembad besluiten we terstond een dagje bij te boeken. We gaan dan ook bedenken hoe we de route gaan voorzetten. Het lijkt ons aardig om morgen een lokale fietstrip over de heuvels van Chateauneuf te maken, maar dan wel graag zonder fietstassen. Op basis van onze ervaringen morgen besluiten we hoe we de reis dan verder oppakken. We zullen zien!

Dagafstand 64km
Totaal 907km