Na de flink lange etappe van gisteren maken we ons vandaag op voor een kortere afstand. Haast hebben heeft geen zin, het is tenslotte vakantie dus mikken we op een camping die zo’n 40 kilometer verderop ligt. De leidraad van vandaag is opnieuw de ViaRhona.

Recht zo die gaat

En omdat dit zo is, kan het verslag van vandaag ook kort zijn. Hoezo? De ViaRhona verandert niet zo heel veel, dus lijken de etappes die we vandaag en daarvoor maakten ook wel enigszins op elkaar. Niet rot bedoeld hoor, maar van een soort lichte eentonigheid is er soms wel sprake. De ViaRhona is echt ideaal om zo snel en makkelijk mogelijk naar het uiterste Zuiden van Frankrijk te fietsen. Niets mis mee. Maar daardoor is de route vrij vaak van het soort ‘rechtdoor rijden’ en kent de weg vrijwel geen hellingen of heuvels. Sommige delen zijn daardoor wel wat geestdodend, maar opschieten doet het wel. Zeker met de wind in de rug, zoals we dat al enkele dagen hebben. 

fietsbrug van de ViaRhona

Gelukkig zijn er ook afwisselende stukken tussen waarbij je door bos of langs haventjes, stuwen en dorpjes rijdt. Want ons betreft mag de route er iets meer voor kiezen om die dorpjes ook echt aan te doen. Een goed voorbeeld zijn wat dat betreft de RaVel routes in België. Deze lopen over oude, opgeheven spoorlijnen en komen ook nauwelijks door dorpjes zelf. Maar bij het passeren van elk plaatsje wordt met borden duidelijk aangegeven waar je bent, wat er in het betreffende stadje te beleven valt en hoever je daarvoor moet omfietsen. De ViaRhona doet dat nauwelijks waardoor je af en toe niet echt weet waar je bent en of het de moeite loont om de afslag naar een plaatsje te nemen.

Voor de rest niets dan goeds over de ViaRhona hoor…. Het is zichtbaar dat de overheid miljoenen euro’s in dit project stopt. En dat resulteert in brede paden, super veilige kruisingen, nieuwe fietsbruggen en ga zo maar door. Echt een hele veilige en relaxte manier om naar het Zuiden te toeren. 

Waar mag ik staan?

Zoals gezegd doen we vandaag zo’n 40 kilometers die ons bij camping Du Lion in Bourg St. Andeol brengen. Een bijzondere camping, want de omvang is enorm, bijna 1,5 keer de Haarlemmer Hout, terwijl de bezettingsgraad op ongeveer 20% ligt. Extra bijzonder -en ook wel lachwekkend- is het dan dat de eigenaar de gehele dag bezig is met het aanwijzen van specifieke plekken waar men de tent mag opzetten. We hebben geen enkele logica in zijn toewijzingsbeleid kunnen ontdekken, maar goed, de man is in ieder geval lekker bezig en van de straat zullen we maar zeggen.

Vandaag zijn we enkele keren van departement gewisseld; beurtelings fietsten we door De Drôme, deels door de Ardeche. Vanaf morgen zal de Provence zijn intrede doen. Leuk! Nu eerst even boodschappen doen, want we gaan zelf koken. En de borrel, die doen we op het terras ?

Dagafstand 44km
Totaal 843km