Liesbeth stelde gisteren via de website nog een leuke vraag, namelijk om wat te vertellen over de collega-fietsers die we onderweg tegenkomen. Daar gaan we graag even op in! Het eerste stuk vanaf Haarlem naar Roermond zijn we niet heel veel ‘collega’s’ tegengekomen.
Waarschijnlijk komt dat doordat we die route zelf hadden samengesteld. Vanaf Roermond start de officiële Groene Weg route. Dit is een route die is gemaakt door mensen van de stichting Europafietsers. De Groene route bestaat al tientallen jaren en wordt jaarlijks door vele Nederlanders en Belgen gefietst. Je kunt de route van Noord naar Zuid of andersom rijden.

Direct na Roermond kwamen we af en toe Groene Weg fietsers tegen (in omgekeerde richting). Grappig is dat er soms direct een soort band is als je elkaar fietsend tegenkomt; je stapt af en maakt even een praatje over wat je hebt meegemaakt. Zo spraken we een echtpaar uit Groningen dat razend enthousiast was over het deel dat wij nog voor ons hadden, dat stimuleert enorm! Ook staat ons het gesprek bij dat we met Peter en zijn nog heel jonge dochter op een regenachtige dag voerden. Dit duo was met een ligfietstandem op weg naar Rome. Het enthousiasme van dit koppel was zeer aanstekelijk. Wanneer je tijd en zin hebt: Peter houdt een dagboek bij dat je kunt lezen op http://www.peteropreis.reislogger.nl  . Vooral de dagen waarvan hij beschrijft hoe zwaar de reis door de Alpen was maken echt indruk!

De Groene route kent een Eiffel-variant en een Ardennen-variant die vanaf het plaatsje Cattenom samen komen. Vanaf dat punt zien we al direct meer fietsers. Gemiddeld per dag kom je zo’n 3 a 4 fietsers tegen, Afhankelijk van het tempo dat je fietst kom je sommige mensen vaker tegen. Een ouder dameskoppel komen we al bijna een week dagelijks tegen, tot op deze camping aan toe. Een Belgische jongen die de reis alleen maakt zijn we wel 4x tegen gekomen. Twee vrouwen uit Amsterdam zagen we meerdere keren. Toen we elkaar ook nog op de camping tegenkwamen hebben we er gelijk maar een gezellige avond aan vast geknoopt. Al pratend kwamen we er toen ook achter dat één van die dames neef Jan Pel kent (via Pantha Rei in Amstelveen). It’s a small world 🙂

Zo komen we fietsers in alle soorten en maten tegen. Alleengaand, gemengde koppels en ook opvallend veel dameskoppels. De verschillen in afgelegde afstanden per dag zijn ook groot. De ene fietser ramt 130 km per dag weg, de ander haalt er net aan 30 op een dag. We spraken een stel uit Rotterdam dat per dag zowat het 3-dubbele van ons reed, op weg naar hun huis in de Provence. Maar dan zonder bagage, wel te verstaan.

De een heeft super professionele spullen, maar we hebben ook erg leuk contact (en een gezellige avond) gehad met een 70-jarig echtpaar uit Sittard dat de tocht op twee Gazelle stadsfietsen aan het doen is. Respect!

En terwijl ik dat schrijf rolt op de camping de ene na de andere fietser binnen. Blijkbaar is het hier een pleisterplaats. Naast ons is zojuist een Nederlands stel neergestreken waarvan de man fietst met een aanhangfiets, voorzien van klein kind en daarnaast een zelf fietsende dochter….. Never a dull moment!

2014-07-25 20.06.43