image

Na een goed ontbijt zitten we vandaag om 09.00 uur op de fiets. Direct vanaf de camping begint het betere klimwerk, we krijgen vrij kort achter elkaar 2,5 kilometer aan hellingen. Dat doorstaan we goed, daarna volgt vanaf het plaatsje Arzay een lekker makkelijk deel.

We tokkelen bij een half bewolkte lucht naar het volgende heuvelachtige stuk dat vlak voor ons einddoel ligt. Vandaag hebben een korte etappe van 46 kilometer naar Hauterives in gedachten. De reden daarvan is dat we graag de plaatselijke bezienswaardigheid van Hauterives willen bekijken, het Palais Idéal.

Palais Idéal

Om 13.00 uur zijn we daardoor al op de camping, gelegen in de Drome. We zetten ons tentje op, eten wat en gaan rechtstreeks door naar het zwembad van de camping. Daar worden we na enkele momenten overvallen door een onweersbui. Net zo snel als de bui komt vertrekt deze gelukkig ook weer……

Het Palais Idéal  in HauterivesAan het eind van de middag bezoeken we het eerder genoemde Palais Idéal. Aan deze bezienswaardigheid zit een leuk verhaal vast. Het Palais is in de 19e /20e eeuw eigenhandig gebouwd door de postbode Ferdinand Cheval. Als zoon van een boer wil hij bewijzen dat er in ‘zijn categorie mensen’ ook mensen van genie en energie zijn. Ruim 33 jaar lang (1879 – 1912) werkt Cheval naast zijn baan als postbode aan het verwezenlijken van zijn droom: Het bouwen van een monument waarover iedereen later nog zal spreken. Het kost hem uiteindelijk 10.000 dagen, 93.000 uur, 4000 zakken kalk en cement om ruim 1000 kubieke meter metselwerk te realiseren. De stenen voor het bouwwerk verzamelt hij zelf tijdens zijn postrondes (dagelijks 43 kilometer te voet) en voert hij ’s avonds per kruiwagen aan.

Zijn erkenning heeft Ferdinand Cheval gekregen ! Zijn tijdsgenoten verklaarden Cheval voor idioot, maar zijn genie is door grote kunstenaars als Picasso later erkend. Het Palais Idéal is inmiddels nationaal beschermd kunstbezit en wordt jaarlijks door vele duizenden mensen bezocht. Het dorpje Hauterives spint er garen bij, de ondernemers rondom het Palais liften vrolijk mee op de aanvoer van zoveel toeristen.

image

Na het best wel indrukwekkende bezoek aan het Palais spelen wij ook toerist en maken gebruik van het uitgebreide aanbod aan horecavoorzieningen. Morgen weer verder, dan hopen we bij de camping Grand Lierne te komen; dit is een camping waar we jaren geleden samen met de kinderen nog gekampeerd hebben 😉

image

 

Dagafstand 46 km
Totaal 1330 km