Tijd om Chaumont achter ons te laten. We hebben hier gisteren zeker een leuk dagje gehad, maar nu is het weer goed om door te reizen. Door naar Cheverny, waar het volgende kasteel op ons wacht. Want dat is waar het in de Loire fietstocht vooral om draait: Veel kastelen. Heel veel kastelen….

De camping van Chaumont is bijzonder. Het is een heel grote camping, gelegen op de uiterwaarden van de Loire. De bezettingsgraad van de camping is opmerkelijk goed, zeker na wat we voorgaande dagen op andere municipals hebben gezien. En da’s weer goed voor het kampeergevoel, want moederziel alleen op een tentenveld staan is ook zo wat…. In dat licht bezien is het merkwaardig dat deze grote camping zulke matige sanitaire voorzieningen heeft. Een wrakkige oude portacabine dient voor dit doel en herbergt 2 toiletten en 2 douches, of wat daar voor doorgaat. 

Zware stank

In de douche is het verblijf verre van prettig door de zware rioollucht die in de ruimte hangt. Als het aan het sanitair zou liggen, dan vinden we het dus niet erg om vandaag afscheid van deze verder best goede plek te nemen. We fietsen tegen 10 uur opgewekt weg en volgen het fietspad dat langs de langgerekte camping loopt. Hoe raar is het dan als je ineens een prachtig fonkelnieuw toiletgebouw op de camping ziet liggen, voorzien van alle denkbare gemakken….? Lekker handig is dat, toen we bij het inchecken vroegen naar de voorzieningen werden we naar de oude kakdoos verwezen… nah ja, ook weer meegemaakt.?

Vandaag trappen we een bescheiden aantal kilometertjes. Cheverny ligt niet ver weg, en daar willen we tijd vrij maken om het kasteel van die plaats te bekijken. En daarvoor moeten we dus op tijd stoppen met karren. Over de rit kunnen we kort zijn, die is heerlijk. Windje in de rug, zon op de bol, heuveltjes die makkelijk naar boven gaan en nog prettiger naar beneden…. Dit is vakantie!

Het bereiken van de camping is nog wel een dingetje. We moeten daarvoor 2,5 kilometer fietsen over een weg waar door het autoverkeer 90 km/u. wordt gereden. Da’s nooit een pretje, maar het kan even niet anders. We trappen stevig door en weten de camping ongeschonden te halen.

Kapitein Haddock

Na een mooi kampeerplekje gescoord te hebben gaan we weer op de fiets om naar het Chateau te rijden. Daar blijkt het een toeristische boel te zijn, het kasteel trekt jaarlijks maar liefst 400.000 bezoekers aan. Wij zijn er daar 2 van en nemen ruim de tijd om het gebouw en de uitgebreide tuinen te bekijken van dit complex dat nog steeds familiebezit is. Grappig is trouwens de expositie die hier wordt getoond over het werk van Hergé, de geestelijk vader van stripfiguur Kuifje. Hij gebruikte Cheverny als voorbeeld voor het kasteel Molensloot waarin kapitein Haddock woonde.. René was vroeger een fervent Kuifje lezer, dus de expo was een feest van herkenning voor hem.

Na afloop van dit alles keren we terug naar de camping en nemen een duik in het fraaie zwembad (eerste keer!!). De dag wordt feestelijk afgesloten op het terras en in het bijbehorende restaurant; heerlijke voorzieningen die we op de eerdere campings niet of nauwelijks hadden. Dit was dus weer een fijn dagje!

Dagafstand 44km
Totaal 279km