Chambord, wie kent het niet? Het grootste, meest beeldbepalende kasteel van het Loiregebied. Daar gaan we vandaag langs fietsen, om daarna uiteindelijk door te tokkelen naar de grotere plaats Blois. Klinkt als een goed plan,toch?

Als het goed is maken we dus vandaag opnieuw een kort ritje, net als op bijna alle voorgaande dagen. In voorgaande fietsvakanties lag ons daggemiddelde doorgaans rond de 70 kilometer, in deze editie komen we nauwelijks tot de 50. Dat heeft komt deels doordat er onderweg best veel te bekijken valt. We stoppen regelmatig om de toerist uit te hangen, iets waar we tijdens vroegere fietsjaren lang niet altijd de kans voor namen.

Kasteel Chambord

Daarnaast weten we ook dat de totale afstand van de gehele rit ongeveer 800 kilometer is, en daar hebben we meer dan voldoende tijd voor. Dit zorgt er ook voor dat we dagelijks niet zo veel behoefte voelen om lange stukken te gaan fietsen. Zo ook vandaag, de kilometerteller komt niet boven de 42 kilometer uit. Ongeveer op de helft van die afstand komen we Chambord tegen. En dat kasteel heeft inderdaad de wow-factor! Ruim 400 kamers, meer dan 100 torens en een muur van 33 kilometer die de tuinen van dit gigantische complex omheinen. Hoebedoelugroot?

We zijn blij dat we op de fiets zijn, zodat we ons wat makkelijker over het terrein kunnen verplaatsen. We rijden om het pand heen en genieten van de uitstraling. Binnen bekijken van Chambord slaan we even over, we hebben al 2 kastelen bezocht en ‘overkill’ ligt op de loer. Bovendien volgen er later nog wat andere mogelijkheden om chateaux te bekijken, dus…..

En daar is Blois

De fietsrit naar Blois die daarna nog volgt verloopt als een zonnetje (daadwerkelijk, want de lucht breekt op na een heeeel grijze ochtend. Zonder regen, dat dan weer wel). Omstreeks 14.00 rijden we Blois binnen. Daar hebben we weer eens een hotel geboekt omdat er in de nabijheid van het centrum geen camping te vinden was. René heeft via booking.com een kamer weten te boeken in Hotel de France et de Guise. Wat een grappig hotel is dit! De bouwstijl doet vermoeden dat dit hotel ergens eind 19e eeuw is gebouwd; wanneer je de receptie inloopt of de eetzaal bekijkt waan je je 100 jaar terug in de tijd.

En in een zekere zin geldt dit ook voor de kamer die we toegewezen krijgen van de vriendelijke receptioniste. Oude chique, en dan enigszins verlept. Maar wat geeft het, dit hotel ligt midden in het centrum en biedt ons aan de overzijde uitzicht op het kasteel van Blois.Met een paar stappen lopen ben je midden in het centrum.

De middag hangen we -zoals eerder gezegd- weer de toerist uit. Wat een aardige stad is dit! Het kasteel met een roemrucht koninklijk verleden is fraai, de straatjes in het oude centrum sfeervol en de vele terrassen doen de rest. Ook ‘s avonds is het goed toeven, we eten een fijn hapje op een terras met uitzicht op de stad en de Loire. Kortom: helemaal goed. 

Goede gok

Zo verloopt de eerste week van de vakantie echt prettig. Bijzonder is dat onze gok om de Alpen om te ruilen voor betere weersomstandigheden in Frankrijk zo goed uitpakt. Het weer was de afgelopen dagen perfect om te fietsen, en wanneer we de voorspellingen mogen geloven blijft dat ook de komende tijd zo. Is dat even mazzel hebben…

Dagafstand 41km
Totaal 320km