Tadaaaaa… vandaag is het dan zover: Na lang wachten gaan we nu eindelijk weer een heuse fietsvakantie beleven. De tweedaagse autorit naar het startpunt zit erop, vanaf vandaag is het fietsen geblazen. We gaan de Loire langs rijden, en we hebben er zin in! Het reisdoel ligt een stukkie verderop, in het plaatsje  Rigny-Ussé. Hier ligt een camping nabij een groot kasteel, een mooi doel om ons op te richten.

Eerste taak vandaag is om afscheid te nemen van onze auto, de grote tent en alle spullen die wel in de auto maar niet op de fiets passen. Alle luxe, zeg maar. Het kost ons daarom ook enige tijd om de boel te reorganiseren. We moeten goed uitzoeken wat we achterlaten in de auto en wat we echt willen meenemen. Na enig gepuzzel is dat gedaan. De auto wordt geparkeerd op een terrein tegenover de camping en zal daar een week of 3 blijven staan. Nu maar hopen dat de Loire geen onverwachte kuren krijgt ( denkend aan alle beelden uit Duitsland en België ?).

Een geitenpaadje

Omstreeks 10.00 uur zijn we klaar met ompakken en inpakken, daarna kan de reis beginnen. We fietsen onder een deels bewolkte lucht vanaf de camping een paadje op richting de grotere plaats Saumur, zo’n 10 kilometer verderop aan de Loire gelegen. Dat fietspad stemt tot weinig blijdschap.  Een geitenpaadje met kuilen en hobbels, vlak naast de autoweg. Niet echt wat je jezelf voorstelt bij een mooie tocht. Maar gelukkig is dat voorbij wanneer we Saumur naderen, vanaf hier is de route echt top! Saumur is een levendige stad met een mooi toeristisch centrum. We lopen met onze zwaarbeladen fietsen tussen de drukte van het winkelcentrum door, in een poging de route -die hier start- op te pikken.

Da’s nog wel een gepiel. De fietscomputer werkt tegen, want de route die we willen fietsen zit er in omgekeerde richting in. Hierdoor protesteert het apparaat voortdurend en worden we 3x opnieuw door het centrum gestuurd. Dat gaat hem niet worden. Ter plekke besluiten we toe te geven aan dit probleem en de route andersom te fietsen dan dat we aanvankelijk van plan waren. Omdat dit een ronde is maakt het ook niet zoveel uit, dus vooruit met de geit!

Tufsteen en tunnels

Na Saumur blijft de route echt boeiend. We karren door pittoreske dorpjes, tussen wijnvelden door en langs mooie uitzichtpunten. Als dit de trend zet voor de rest van de route, dan zijn we nu al 100% blij. Tot aan het plaatsje Candes-Saint-Martin blijft de route onveranderd heel fraai. Vooral de ontelbare gangen en holen in de krijtrotsen die we onderweg zien intrigeren ons. Lange tijd geleden werd hier tufsteen gewonnen om de kenmerkende witte huizen mee te bouwen die hier het aanzicht van de streek domineren. In de tunnels die daardoor ontstonden werd destijds ook gewoond, heel surrealistisch.  We nemen de tijd om her en der deze wonderlijke wereld te bekijken.

Het stuk na Saint-Martin tot aan het einddoel is ietsje eentoniger. We rijden over een lange weg, dwars door een bos zonder enig uitzicht.  Net tegen de tijd dat dit gaat vervelen slaan we af naar Rigny-Ussé. Op die weg zien we al van verre het beroemde kasteel van deze plaats liggen. Wow, wat indrukwekkend! Na de eerste indruk te hebben opgedaan zoeken we camping op. En da’s dan weer een gekke ervaring. Want deze redelijk grote camping ligt er keurig verzorgd bij, met alles wat je kunt bedenken, maar er kamperen bij aankomst zegge en schrijven 3 mensen. Tamelijk uitgestorven dus. Wij kiezen een mooi plekje uit, pal aan het naastgelegen meertje. De tent is snel opgezet, waarna we ons opfrissen en teruglopen om het chateau d’Ussé beter te bekijken. En dat is terecht een indrukwekkend bouwwerk. 

 

Later eten we een hapje in het enige restaurant dat dit plaatsje rijk is. Maar soms is weinig al precies genoeg, want het restaurant zet ons een heerlijk regionaal gerecht voor wat we met plezier tot ons nemen. En zo eindigt een mooie dag. Alles wat een goede vakantie kan brengen zat erin: mooi weer, een fijne rit, leuke bezienswaardigheden en lekker eten. Wat wil een mens nog meer?

Morgen reizen we verder. Kijken of die dag ons net zoveel plezier brengt!

Dagafstand 57km
Totaal 95 km