20150807_173422Vandaag starten we dan met de laatste etappe van onze fietsvakantie. Het reisdoel is Bratislava, hoofdstad van Slowakije. Vanuit Wenen ligt deze stad relatief dichtbij, dus deze kans willen we ons niet laten ontglippen om iets van deze stad en het voor ons nog onbekende Slowakije mee te krijgen.

Direct vanaf de camping gaan we het water van de Donau volgen. Deze weg voert ons al vrij snel langs een zeer langgerekt naturistenstrand, dat bepaald niet erg afgeschermd langs de Donau ligt. Zo kan het gebeuren dat we de eerste kilometers van onze tocht worden onthaald op behoorlijk veel naakte Oostenrijkers. Weer eens wat anders….

Na het naaktstrand volgt er een gebied met olieopslagtanks hetgeen ons weer even doet denken aan het Ruhrgebied. En na de olieopslag draaien we een Donaudijkje op waar vervolgens geen eeeeeeeeeeeeeeeeind aankomt. Deze dijk loopt dwars door het natuurgebied “Donau Au” en kent geen enkele bocht of afslag, laat staan dat we ter afwisseling medeweggebruikers tegenkomen. Langs beide zijden van de dijk staan alleen maar kaarsrechte rijen bomen, en verder niets. Terwijl de zon op onze bol loeit fietsen we, en fietsen we, en fietsen we….  Bijna 40 kilometer alleen maar rechtdoor, goeie genade, wat is dit stomvervelend. We kunnen niet ontkennen dat deze tocht tot de saaiste aller tijden behoort. Net voordat we echt diep depressief worden doemt in de verte Hainsburg op, de laatste plaats voor de grens. Hier vinden we na enig zoeken een supermarktje waar we extra drinken en wat te eten inslaan. Na de lunch fietsen we verder richting de grens.

Ook de grensovergang stelt enigzins teleur. Niet dat we daar nu een drumband of feestversiering hadden verwacht, maar de grens vormt hier een deprimerend plaatje. Na de eenwording van Slowakije met Europa ligt de grens er troosteloos bij met enkele verlaten douanegebouwen en voormalige, met onkruid overwoekerde parkeerplaatsen. Stiekum bekruipt ons het gevoel: zijn we hier nu zo’n eind voor gaan zwoegen in de brandende zon? Maar zodra we Bratislava, dat slechts enkele kilometers achter de grens ligt, binnen fietsen is dat gevoel snel vergeten. Wat is dat een leuke stad! Het oude centrum bevat talloze knusse straatjes die werkelijk bezaaid zijn met ontelbare terrasjes van talloze restaurants. Vele historische gebouwen zijn er te vinden en sfeervolle straten waar je onder de oude bomen verkoeling kunt vinden. 20150807_192113

We fietsen naar het City Hostel dat we voor 2 dagen hebben geboekt. Een goeie zet van ons, want dit hostel ligt prachtig midden in het oude centrum terwijl de dichtst bijzijnde camping nog ruim 10 kilometer buiten Bratislava ligt. En wanneer we de fietstassen de hotelkamer hebben binnengesleept weten we: HET ZIT ER OP! Nu zijn we echt op het eindpunt van de reis gekomen. s’ Avonds kost het ons weinig moeite om een gezellig restaurant te vinden waar we proosten op het einde van een zeer geslaagde vakantie. 

20150808_155137

Morgen blijven we ook in Bratislava , op zondag gaan we dan met de snelboot terug naar Wenen. Daar vieren we de laatste week van onze vakantie. Ter afsluiting gaan we daarna met de nachttrein terug naar huis. Het was weer een mooie reis!

Dagafstand 66km
Totaal 1733km