Zo…… De aftrap is gegeven….. De reis naar Perpignan is begonnen! Vandaag zijn we van start gegaan met een tocht die ons over zo’n 1700 kilometer bij de Spaanse grens moet brengen. Vandaar reizen we nog een stukje door om tenslotte vanaf Gerona met het vliegtuig terug naar huis te gaan. Maar zover is het nog lang niet: Voor ons liggen nog heel wat dagen waarin we een mooie fietsreis hopen te beleven!

En de start van vandaag is meteen een mooie. Het weer lacht ons toe, het is bijna subtropisch in Nederland dus de regenpakken houden we diep onder in de tas. Na thuis de laatste huishoudelijke zaken geregeld te hebben rijden we omstreeks 12.00 uur weg met de bestemming Waalre. Dit dorpje vlak onder Eindhoven vormt voor ons het startpunt van de reis. Nadat onze privé-chauffeur Hidde ons met de fietsen en bagage achterlaat op het dorpsplein van Waalre kan het feest beginnen. Op het dorpsplein komen we er trouwens snel achter dat de airconditioning van de auto het uitstekend doet. Tijdens de reis naar Brabant bleef het heerlijk koel, maar nu we hier op het fietsje zitten ervaren we bijna Zuid-Franse sferen. Het is 30 graden en in de zon erg warm. Na de eerste kilometers stroomt de transpiratie al over de rug en door de bilnaad. En dat terwijl we een af en toe een stormachtige wind tegen hebben, die tijdens het fietsen nog wel voor wat verkoeling zorgt.

20160710_150837

Op het Spoor

Gelukkig compenseert de fraaie omgeving veel van de warmte-overlast. Vooral de uitgestrekte heidevelden onder Valkenswaard zijn prachtig. Al snel komen we op de Nederlands-Belgische grens; tijd voor een fotomomentje. Daarna tokkelen we verder op het fietspad dat snel overgaat in een ‘vergeten spoorlijn’. België kent vele oude (industriële) spoorlijnen die zijn getransformeerd tot zogenaamde RaVel lijnen. Het fietsen op dit soort paden is een makkie: De route is kaarsrecht en kent nauwelijks enig hoogteverschil. Bovendien is de weg voorzien van een smetteloze asfaltlaag, dus dat fietst echt ‘als een trein’. Voordat we het weten bereiken we onze eerste camping, de Ballasthoeve in Overpelt. Op deze -nog zeer rustige maar mooie- camping bouwen we voor het eerst ons nieuwe tentje op. We hebben dit jaar een nieuwe lichtgewicht tent van het merk Nigor gekocht, vooral omdat deze wat meer binnenruimte biedt dan onze vorige tent. Voorzien van ook al nieuwe luchtbedden en lekkere slaapzakken hebben we zo een prima overnachtingsplek voor onszelf gecreëerd.

20160710_170323

Eet smakelijk!

Nadat we bierkaart op het terras van de Ballasthoeve uitgeprobeerd hebben koken we bij de tent ons eerste avondmaaltje. Net nadat ik opmerk dat er eigenlijk alleen nog een wijntje bij de maaltijd ontbreekt komt een vriendelijke Belgische dame ons zomaar een wit- en rood wijntje brengen. Kijk, daar wordt een vakantiefietser nu blij van. Ontzettend leuk om elke keer zoveel positiviteit te ervaren tijden dit soort vakanties!

Strakkies nog de finale van het E.K. bekijken, daarna zit deze eerste dag er op. Hopen dat het vannacht en morgen droog blijft. We denken dan in het plaatsje Tienen te komen.

Dagafstand 28km
Totaal 28km