Vandaag worden er géén kilometers gemaakt. We hebben gekozen voor een rustdag in Litomeriče. Dat geeft ons ook de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het 3 kilometer verderop gelegen plaatsje Terezin, bij velen beter bekend als Theresiënstadt. Deze plaats heeft ongewild een dubieuze reputatie gekregen.

Poort van het straflager van Theresiënstadt

Poort van het straflager van Theresiënstadt

Theresiënstadt, het tussenstation

In de 2e wereldoorlog hebben de Duitse bezetters deze stad aangewezen als doorgangskamp voor Joodse gevangenen. Vergelijk het met Westerbork in Nederland, maar dan veel grootschaliger. De stad werd geheel ontruimd ,de Tsjechische burgers  moesten weg. Daarna werd deze stad geschikt gemaakt voor de tijdelijke opvang van enorme aantallen Joodse mensen. Het einddoel van deze ‘bewoners’ van Theresiënstadt was veelal een vernietigingskamp als Auswitsch of Bergen-Belsen. De omstandigheden in Theresiënstadt werden gaandeweg zo slecht dat duizenden joden de vernietigingskampen niet eens haalden. 

het crematorium van Theresiënstadt

het crematorium van Theresiënstadt

Het bezoek een Terezin heeft zeker indruk op ons gemaakt. Vooral het gedeelte in het ‘kleine fort’ is nog heel tastbaar. Je hoeft weinig fantasie te hebben om te snappen onder welke barre omstandigheden mensen hier geleefd moeten hebben. Na afloop van het bezoek zijn we echt blij dat wij in vrijheid kunnen leven.
 
s’ Avonds sluiten we deze dag op -toch nog- gezellige wijze af met enkele mensen die we op deze camping hebben leren kennen. Morgen weer verder!