Yes! Vandaag is het tijd om echt op de trappers te gaan staan. Na 1,5 dag in de trein te hebben gezeten om startpunt Basel te bereiken komt er nu eindelijk wat actie in de tent. Het plan bestaat eruit naar Olten te fietsen, een ruime 50 kilometer zuidwaarts gelegen. Vanaf daar kunnen we dan een dag later de officiële route oppikken naar Genève. Dus opstaan en gaaaan met die banaan!

Groots ontbijt

Voordat we op het stalen ros stappen genieten we eerst van het ontbijt. Dat moet nogal wat worden, want het hotel maakt op de stoep met grote klapborden reclame voor een ‘grosses buffet’. Verwachtingsvol gaan we naar beneden, benieuwd naar wat men ons brengen gaat. Dat blijkt enigszins tegen te vallen, het gebodene is niet slecht maar zeker niet bijzonder. Croissantje, doorgekookt eitje, dingetje met yoghurt…. dat werk dus. Geen idee wat het hotel bezielt om hier zoveel reclame voor te maken? Anyway: Na het ontbijt en het inpakken van de tassen spoeden wij ons naar het startpunt van de fietsrit. Gisteren zagen we langs de Rijn in Basel een fietsbord staan dat verwees naar Het Liesetal.

Op weg!

Dat is de richting die we moeten hebben, dus tokkelen we eerst naar de richtingaanwijzer om de route op te pikken. Dat is vlot gedaan, dus karren maar. Maar oei… de volgende routebordjes zijn niet erg duidelijk. Er zijn meerdere routes in Basel, en die bedienen zich allen van hetzelfde type signing. Hoe weet je nu of je goed rijdt…? Helemaal ingewikkeld wordt het bij het voetbalstadion van FC Basel. Supporters hebben het fietsbordje helemaal afgeplakt met voetbalstickers, geen idee welke kant we op moeten. Keuze uit 4 verschillende wegen….. We kiezen op ons gevoel en komen tot onze verbazing weer uit in het centrum. Toch maar de bordjes Liesetal volgen, waardoor het kan gebeuren dat we na 30 minuten en 8 km fietsen weer bij hetzelfde startpunt langs de Rijn staan …..

Bergje op

Een rondje van de zaak dus. We pakken de route opnieuw op, maar bij het voetbalstadion kiezen we voor een andere afslag en komen nu wel op de trail naar Olten. Het eerste stuk van de route is er trouwens één om snel te vergeten. De buitenwijken van Basel zijn, wat ons betreft net als het centrum, domweg niet mooi. Maar zodra we stadse drukte verlaten doemt er een steeds fraaier berglandschap op. 

tijd voor een picknick met uitzicht

tijd voor een picknick met uitzicht

Gisteren twijfelden we nog of we de hele route wilden fietsen, of dat we vanaf de plaats Sisach de trein zouden pakken voor het restant naar Olten. Maar we fietsen lekker, het weer is super (bewolkt en 20 graden), dus wat zouden we in  de trein gaan zitten…? We kiezen er voor om door te fietsen, en daarmee kiezen we ook voor een stijgende weg naar Olten. Ruim 15 kilometer stijgt de weg, eerst nog vrij mild maar de laatste kilometers zijn tamelijk pittig. Wat we er voor terug krijgen zijn prachtige uitzichten. En wanneer  de stijging tot een einde komt zien we op het bord langs de weg dat we tot onze verrassing een heuse col van bijna 700 meter hoogte hebben getrotseerd. Geinig! 

Naar de camping

Na het bord gieren we lekker naar beneden en vliegen de laatste kilometers dus moeiteloos weg. In Olten aangekomen plussen we nog 5 kilometers om in Aarburg te komen, de plaats waar onze camping ligt. Een leuke knusse camping waar op het tentenveld meerdere fietskampeerders verblijven. Altijd leuk. Na de tent voor de eerste keer deze vakantie te hebben opgebouwd bekijken we Aarburg nog even en komen we erachter dat dit plaatsje een hoog ‘ansichtkaartgehalte’ blijkt te hebben. Een prachtige burcht met bijbehorende witte kerk torent machtig boven Aarburg uit. Een prima plek om aan de voet van al dat schoons een welverdiend biertje te nemen.

Zicht op Aarburg

Zicht op Aarburg

‘s Avonds vindt de eerste kooksessie bij de tent plaats. En bij het schrijven van dit verhaal valt de avond. Einde van een prima eerste fietsdag. Morgen tuffen we verder naar Solothurn. Maar nu eerst maffen in ons tentje. Trusten!

Dagafstand 60km
Totaal 80km