20150726_105233Liefhebbers van echt mooie fietstochten, pak nu pen en papier en noteer: “De Altmühl Radweg”. Want dit is een route die je toch ééns in je leven gemaakt moet hebben. Werkelijk een pareltje in Bayern.

Wij zijn nu inmiddels zo’n 3 dagen de loop van de Altmühl aan het volgen. Dit riviertje meandert door het Frankengebied in midden-Bayern en stroomt uiteindelijk uit in de Donau. Per dag hebben we de omgeving rond deze rivier mooier zien worden, met vandaag de koninginnerit van Weißenburg naar het dorpje Inching, vlak achter Eichstät. Gecombineerd met goddelijk fietsweer (half bewolkt, 24 graden, vrijwel geen wind) rijden we door een wondermooi landschap. Beboste heuvels, brede weiden, prachtige dorpjes, geen industrie, geen drukke wegen, vrijliggende fietspaden met duidelijke bewegwijzering……Hoe komt het dat we nog nooit van dit gebied hebben gehoord? Nederlanders zijn er nauwelijks te vinden, we hebben ze op de vingers van 2 handen kunnen tellen. Lokale Duitsers daarentegen hebben de potentie van deze omgeving allang door. Op de fietspaden is het gezellig druk, en ook op andere manieren zoeken de bewoners naar sportieve ontspanning in dit paradijs. Wat we onderweg zoal zagen: mountainbiken, wandelen, bergbeklimmen, zweefvliegen, paragliding en vooral veel fietsen.

Vandaag maken we dus de rit van 67 kilometer door het land van de Altmühl. Onderweg komen we mooie plaatsjes als Pappenheim en Dilnnstein tegen waar we de tijd nemen om rond te snuffelen. 20150726_104516In Grönhart fietsen we langs een waterpomp die de scheidslijn symboliseert tussen de Main/Rijn en de Donau. Vanaf dit punt stroomt dus ook de Altmühl voor ons stroomafwaarts, en dat merken we omdat we nu meer ‘heuveltje af’ dan ‘heuveltje op fietsen’.

Tegen 16.00 uur komen we bij ons gasthof aan. Ja, een gasthof, en dus geen camping terwijl dit qua weersomstandigheden makkelijk had gekund. Maar campings in dit gebied zijn dun gezaaid. Is dat dan mischien ook de reden dat Nederlanders hier nauwelijks te vinden zijn?

20150726_151111

Nu blijft een gasthof op zijn tijd toch ook een kadootje. Even lekker douchen, spulletjes wassen, alles opladen wat elektrisch heet, een fijn bed en morgen een ontbijt… wie zegt daar nou nee tegen?

Dagafstand 67km
Totaal 1025km

20150726_132025

 

Petra neemt onderweg een Kneipp voetenbad. Puur natuur, in de rivier

Petra neemt onderweg een Kneipp voetenbad. Puur natuur, in de rivier