Gisteravond gingen we lekker vroeg naar bed, maar niet nadat we een tijdje vanaf onze camping hebben gekeken naar het knetterende onweer dat zich op ruime afstand van onze plek afspeelde. Bijna voortdurende bliksemflitsen, het leek wel oorlog. Moeilijk toch om dan in te schatten hoe ver dat noodweer weg zit, en of wij daar nog last van krijgen. Tegen twaalven, terwijl er door ons al geslapen werd, volgde het antwoord. Het onweer kregen we niet, maar de bijbehorende onstuimigheid wel.

De tent waaide zowat ondersteboven door de plotselinge rukwinden. Op de camping brachten medekampeerders in allerijl hun spullen in veiligheid. En waarom vertel ik dit? Omdat het onweer en regen dus langs ons heen trok maar de winderige onstuimigheid bij ons bleef, ook de hele volgende dag. En dat maakt een hoop uit als je op het fietsje zit…..

Een korte etappe

Vandaag hebben we een korte etappe in gedachten die ons zal brengen naar het plaatsje Weißenburg in Bayern. Volgens onze reisgids is dit een bezienswaardige plaats, zeker vanuit het oogpunt van ons thema van de route, De Limes. We zitten al vroeg op het fietsje om een luttele 30 kilometer weg te fietsen. Verrassend genoeg gebeurt dat in een landschap dat een van de mooiste delen van de route vormt tot nu toe.  Een foto zegt meer dan 1000 woorden…

20150725_104053

Zoals gezegd speelt de wind ons parten. Want terwijl het in Nederland vandaag onstuimig is, zo is dat ook het geval in Zuid-Duitsland. Alleen schijnt de zon er hier bij, terwijl we horen en lezen dat het in Nederland giet van de regen. De wind waait hier met vlagen, en soms orkaanachtig. Hierdoor worden we op het heuvelige parcours soms letterlijk naar boven geduwd. Onze mazzel is dat de wind schuin van achter waait, dus da’s mooi!

Romeinse zaken in Weißenburg

Om 12.00 uur areriveren we al op de plek van bestemming, een eenvoudige camping vlak buiten Weissenburg. Na de tent opgezet te hebben en een rustuurtje te hebben gepakt gaan we naar het centrum van de stad om de bezienswaardigheden onder de loupe te nemen. Vooral de romeinse opgravingen hebben Weissenburg op de toeristische kaart gezet. We bezoeken ‘Biriciana‘, zoals de romeinse nederzetting heel vroeger heette.

Zicht op de thermen van Biriciana in Weissenburg Van die nederzetting op zichzelf is tegenwoordig niet zo gek veel over, maar vooral de restanten van een romeinse thermen (badhuis) zijn buitengewoon indrukwekkend. Hier dwalen we zeker een uur rond en verbazen ons over het vernuft en luxe die zo’n 20 eeuwen geleden al door de Romeinen waren uitgevonden. Vloerwarming, buisverwarming voor de muren, ondergrondse aan- en afvoer van het benodigde badwater… heel knap bedacht, en ook heel decadent 😉

Het waait hard in Weissenburg, dus we koken in het tentjeStormachtig koken

Na ons bezoek aan Weissenburg gaan we terug naar de camping. We besluiten voor de verandering weer eens zelf te koken. Vandaag staat er salade, gebakken aardappelen, Steak Americain en pepersaus met Pfifferlinge op het menu. Vanwege de nog steeds stormachtige wind fabriceren we dit in de beschutting van ons tentje. Guten Appetit! Kort na het eten trekken we ons terug in het tentje. Door de wind is het – voor het eerst sinds vele dagen- heel fris. Zelfs met een spijkerbroek en windjack aan wil het maar niet warm worden. Dat wordt vanavond op tijd maffen!

Dagafstand 37km
Totaal 958km

20150725_110422