Deze dag zijn we bijtijds wakker.Dat komt omdat het bij de start van de dag al redelijk warm is. Na een lekker ontbijt pakken we ons spulletje snel in om de tocht naar Afschaffenburg aan te vangen. We blijven de Main van dichtbij volgen. En dat geeft een apart tintje aan het eerste deel van de route.

Omdat we vrijwel langs de Mainoever fietsen, doen we dat eigenlijk buitendijks. Alle dorpjes waar we langs fietsen hebben zich gewapend tegen eventueel wassend water en liggen daarom verstopt achter dikke muren of liggen een meter of drie boven fietspadniveau. Dat nu maakt de fietstocht wel wat merkwaardig, want samen met het vlakke landschap valt er dus eerlijk gezegd niet zo heel veel te zien. Het enige doel waar het buitendijkse gebied hoofdzakelijk voor gebruikt wordt zijn volkstuinen. Zo kan het gebeuren dat we zo’n 30 kilometer aan water, bossages en vooral veel volkstuinen zien. Niet het meest spannende deel van de tocht, zullen we maar zeggen.

paleis Johannisburg in Aschaffenburg

paleis Johannisburg in Aschaffenburg

Gelukkig verandert dit beeld duidelijk wanneer we tegen 13.00 uur Aschaffenburg naderen. Het aanzicht van deze vrij grote stad wordt vooral bepaald door het paleis ‘Johannisburg’ van de keurvorst dat statig langs de Main ligt. Fijn als je hier met je fietsje aankomt. Geen parkeerplek zoeken met je auto, en gelijk een mooie picknickplek in het gras voor het paleis scoren. Hier blijven we een uurtje in de schaduw van de bomen luieren.

Op naar Bayern

Als we tegen de klok van 2 weer opstappen is de zon er pas echt goed bijgekomen. Het wordt binnen no time loeiheet, de thermometer stijgt naar een tropische 33 graden. Toch willen we graag camping Mainruh in het plaatsje Wörth halen, dus we fietsen ondanks de hitte verder en rijden tegen vieren het terrein van deze eenvoudige camping op. We hebben er dan weer 70 kilometer opzitten, da’s wel weer genoeg voor vandaag. Overigens heeft de tocht van vandaag ons net in Beieren gebracht. Bijzonder idee, dat je op de fiets vanuit Haarlem opstapt en nu in Bayern zit…

uitzicht op de heuvels langs de Main, vanaf camping Mainruh. Zie je ons tentje staan?

uitzicht vanaf camping Mainruh. Zie je ons tentje staan?

We krijgen van de eigenaar een prachtig plekje aan de Main aangewezen waar we vrij uitzicht op de met wijnvelden bezaaide hellingen aan de overkant hebben. Echt mooi! s’ Avonds eten en drinken we uitgebreid op de camping en betalen daarvoor het wereldbedrag van 29 euro. Ideaal land voor fietskampeerders toch, dat Duitsland!

Petra onder de bomen bij het paleis in Aschaffenburg

Dagafstand 70km
Totaal 737km