Het ontbijt in ons mooie pension is top…. Huis gemaakt brood, huis gemaakte jam, idem yoghurt… we worden verwend. Omstreeks 10 uur klimmen we weer op de fiets voor de etappe van vandaag naar Vic sur Seille, ruim 60 kilometer verderop. Het landschap dat zich al fietsend voor ons ontvouwd is zo’n beetje wat we ons thuis bij de voorbereiding hadden voorgesteld. Weidse groene heuvels, korenvelden, bossen en dorpjes wisselen elkaar af.

imageDe dorpjes zijn overigens verstild, dit gebied wordt -zo lezen wij- geteisterd door een grootschalige ontvolking. Jongeren zijn er nauwelijks te vinden en voorzieningen als winkels, café’s en dergelijke ook al niet. Elk dorpje herinnert met monumenten aan de veldslagen die dit gebied tijdens de Grand Guerre 14-18 totaal ontwricht hebben.

imageOmdat er weinig voorzieningen zijn is het voor ons fietsers oppassen geblazen om tijdig aan ons natje en droogje te komen. En dat nu is vandaag dubbel lastig want het is quatorze juillet, de nationale feestdag waarop zo’n beetje alles gesloten is in Frankrijk. Van een kopje koffie of een vers broodje komt het vandaag dus niet…. Uiteindelijk pluizen we onze fietstassen uit, op zoek naar etenswaren waarvan we nog iets leuks kunnen samenstellen. Zo kan het gebeuren dat we tussen de middag vlak buiten een klein dorpje aan de kant van de weg een hap eten aan het koken zijn 🙂

Een fijne fietsdag

Je hoort ons niet over het weer vandaag. Dat is ook logisch, want er valt he-le-maal niets te klagen. Half bewolkt, 24 graden en een lekker windje, beter kan een fietsdag niet worden! Wel pittig is het golvende landschap dat het nodige van de been- en kuitspieren vraagt. Naarmate de rit vordert en de warmte ook toeneemt wordt het fietsen zwaarder. De route voert over rustige C- en D- wegen waarvan geen enkele meter vlak loopt. Kort voor ons einddoel Vic sur Seille worden we getrakteerd op een joekelhelling van 13% waardoor we enigszins met de tong op de hielen het dorpje bereiken. Fietsen met volledige bepakking op zo’n heuvel is toch maar een ding… Op het dorpsplein is de helling snel vergeten, want zowaar is in Vic de dorpskroeg geopend waardoor we eindelijk een verkoelend drankje kunnen nemen.

image
Nu staan we op de camping van het dorp, een keurig gebeuren met veel van die welbekende witte stacaravans. We kunnen hier niet veel meer dan patat kopen, dus het avondeten wordt provisorisch aangevuld met het laatste dat we nog in de tassen hebben. Morgen eerst weer boodschappen doen. Het gaat warm worden, dus wat extra vocht inslaan kan zeker geen kwaad!

Dagafstand 61 km
Totaal 726 km