Tuut tuut….. De bakker van het dorp komt bij het krieken van de dag luid toeterend met zijn auto het kampeerterrein opgereden. Na een klein rondje komt het voertuig dicht bij onze tent tot stilstand. Zo kan Petra al snel beslag leggen op croissants en stokbrood, nog heerlijk warm en dus kakelvers. Een traktatie, zeker na de 14 juli waar we nauwelijks aan onze levensmiddelen konden komen. Het ontbijt kan dus al niet meer stuk 😉

imageNa alle spullen ingepakt te hebben (dat gaat steeds vlotter, ervaring hè) stappen we om 09.30 uur op de fiets. Vandaag staat een kleine etappe van maar 40 kilometer op het menu. Reden daarvan is vooral de leegte van het gebied dat voor ons ligt. Wanneer we niet voor de camping op 40 km afstand kiezen dan ligt het volgende alternatief pas op km 90, en dat is ons in dit heuvelachtige gebied echt te bar. Nu is het ook geen straf om na 40 kilometer te stoppen want dan zijn we in Lunéville, en dat schijnt een bezienswaardige plaats te zijn.

De etappe van de Groene Weg is deze dag opnieuw een feestje. Landschappelijk is het hier echt heel mooi, raar eigenlijk dat we altijd ongezien langs dit gebied scheuren op weg naar het Zuiden… Het gebied is dan weliswaar ontvolkt maar de natuur is prachtig en de uitzichten weids. Ook de rust op de wegen is opvallend, we komen maar weinig verkeer tegen. Al wat we zien zijn nieuwsgierige Limousin koeien (waarvan eentje op de weg, ontsnapt van het weiland), roofvogels die op zoek zijn naar een lekker hapje en soms een hert dat over de weg schiet.

image
Het weer is opnieuw perfect. De temperatuur ligt wat hoger dan gisteren (27 graden), er staat een zwak windje en de lucht is deels bewolkt. Beter kun je het niet hebben. We krijgen onderweg enkele klimmetjes, waarvan 1 heel forse die ons naar een uitzichtpunt leidt vanwaar je in de verte het Vogezen massief ziet liggen. Dat wordt onze volgende klus !

Het paleis van Stanislas in Lunéville

Het paleis van Stanislas in Lunéville

Lunéville

We houden tussen de middag een picknick in een langs de weg gelegen boomgaard en komen omstreeks 14.00 uur aan op ons adres, de stadscamping van Lunéville die gelegen is op het terrein van het plaatselijke paleis. Dit gebouw vormt de bezienswaardigheid van de stad. Het paleis is in de 18e eeuw in opdracht van Stanislas, de koning van Polen, gebouwd en is een verkleinde kopie van het beroemde Versailles. De tuinen van het paleis liggen letterlijk achter ons tentje en zijn werkelijk prachtig. Ook de kerk van de stad is een bezichtiging waard. Vanmiddag bekijken we dit alles en zijn we dus toerist, da’s weer eens een andere rol dan die van vakantiefietser.

‘ s Avonds wordt er door Petra bij de tent een 3-gangendiner in elkaar geknutseld. Voor wie het wil weten: Vooraf gerookte eendenborst, hoofdgerecht zalm met (pesto gevulde) ravioli, en achteraf een echte Franse Clafoutis. En dat allemaal op een simpel CampinGaz brandertje…?

Dagafstand 44 km
Totaal 770 km

 

image