De start van de Limes routeEindelijk gaan we dan beginnen.. de proloog van een lange reis die uiteindelijk in Wenen zal uitkomen.Vandaag ligt ons eerste (tussen)doel in Katwijk, de plaats waar de Limes route officieel van start gaat. Vanaf die plek zullen we bijna 1800 km gaan touren! De rit voert vanuit ons huis eerst over het Visserspad door de Bloemendaalse duinen. Dit pad eindigt vrijwel recht voor de nieuwe flat van (schoon)moeder Tiny. Jammer dat zij voor de ravitaillering niet klaar staat met 2 linnen tasjes met eten, net zoals in de Tour de France… Nu moeten we op eigen kosten lang de Dirk van den Broek…..Nou ja, je kunt niet alles hebben….

Denkend aan vorig jaar mogen we niet mopperen over deze eerste dag, in ieder geval daar waar het ’t weer betreft. We starten omstreeks 11.00 uur de rit onder een stralend blauwe hemel, en die zal ons begeleiden tot zonsondergang. Meer van invloed is de wind………Bij ons vertrek vanuit huis speelt die nog niet zo’n rol, maar zodra we op de Zuid Boulevard in Zandvoort belanden hebben we de wind vol tegen, en dat blijft zo tot aan Katwijk. Vanaf daar draaien we meer oostwaarts en hebben we de wind half in de rug. Dat gaat beter 🙂

Op naar de camping

Vanaf hier wordt het landschappelijk ook een stuk afwisselender dan het eerste deel van de route, die hoofdzakelijk door duingebied loopt. Na Katwijk karren we door plaatsen als Leiden (terrasstop), Hazerswoude, Kouderkerk en Alphen a/d Rijn.De Limes route voert over jaagpad en mooie Hollandse weggetjes die een sterk ‘Tuinpad van mijn Vader’ gevoel oproepen.  Omstreeks 16.00 uur komen we aan bij onze overnachtingsplek, camping Polderflora vlak achter Alphen. Hier worden we hartelijk ontvangen door eigenaresse Liesbeth en krijgen we een mooi plekje op de camping aangewezen. Het tentje staat vervolgens snel, die oefening zijn we een jaar later nog niet kwijt…!Camping Polderflora in Alphen aan de Rijn

Op het moment van schrijven gaat het zonnetje onder terwijl we aan de picknicktafel een koppie thee en koffie nuttigen. Een mooie dag zonder noemenswaardige problemen. Of het moet zijn dat we ons Zwitsers zakmes thuis hebben laten liggen, iets wat we in Leiden bij de Bever Sport direct hebben opgelost. Wel vervelend is dat de Garmin fietscomputer de route weigert in te laden. Blijkbaar heeft René een bestand gemaakt dat te groot is voor het beperkte geheugen van dit apparaatje, iets waar je pas achter komt als je daadwerkelijk aan de reis begint. Gelukkig was de boerin zo lief om René even achter haar computer te laten, zodat hij kon proberen het probleembestand wat aan te passen. Nu maar kijken of Garmin morgen wel gewoon z’n werk wil doen. Tot die tijd rijden we heel ‘Old School’ op de aanwijzingen uit het boekje van Petra.

Zo direct is het bedjestijd, ons eerste nachtje in het trekkerstentje. Hopen dat we niet al te veel last hebben van de scharrelkippen en de krijsende haan die hier rondlopen. Goodnight!

Dagafstand 68km
Totaal 68 km

Avondeten op camping Polderflora in Alphen