Het is tegen een uur of 6, wanneer we gerikketik op het tentdak horen. Gerikketik? Regen? Wat is dat? Het lijkt eeuwen geleden dat we voor het laatst regen hebben gehad. Tot nu toe is elke vakantiedag stralend en zeer warm verlopen. Zal daar nu een einde aan komen? Geen idee, maar de regen van dit moment zet nog niet echt door tot een stortbui. Het blijft bij wat gedruppel. En heel in de verte wat donderslagen.

En zo blijft het door rommelen tot een uur of 9. Gelukkig kunnen we onder de boom wel lekker in de buitenlucht ontbijten, in ons kleine tentje is dat altijd zo’n gepiel. Zelfs het inpakken verloopt droog, dat scheelt een hoop gedoe. We zien ook dat de zwarte wolkenlucht meer oostwaarts schuift, richting het Schwarzwald. Prima, laat het daar maar plenzen, dan houden wij het droog!

Karren langs De Rijn

Om 09.30 uur zitten we weer op het fietsje voor de volgende stap van onze route. We zullen vandaag via Bazel Zwitserland binnen rijden. Daarvoor moeten we eerst nog 30 kilometer langs de Rijn karren. En om eerlijk te zijn: Daar is niet zo heel veel aan. We volgen de route Eurovelo 15 die ons langs de Rijn laat fietsen maar ook grotendeels langs de naastgelegen snelweg. Er zijn leukere plekken.  Voordeel is wel dat we lekker kunnen opschieten, de kilometers vliegen onder onze bandjes door. Al snel zijn we in Weil am Rhein waar we, nog net voor de grens, boodschappen kunnen doen. Dit uit voorzorg, omdat we gelezen hebben dat het prijspeil in Zwitserland pittig is. Onze aanname lijkt te kloppen want bij de Lidl is het en komen en gaan van Zwitsers die tegen Duitse prijzen komen shoppen. Ongelofelijk om te zien wat er in de kofferbakken wordt gestouwd, sommige Zwitsers staan met torenhoog gevulde boodschappenkarren bij hun auto.

Na de boodschapjes rijden we de laatste kilometertjes weg, en jawel hoor: Daar is de Zwitserse grens! Een bijzonder momentje, want we zijn nog niet eerder met de fiets naar dit Alpenland gereden. Een douanebeambte is desgevraagd bereid deze mijlpaal vast te leggen:

Bij de Zwitserse grensovergang in Bazel

Bij de Zwitserse grensovergang in Bazel

De eerste meters in Zwitserland

Daarna rijden we verder, de grote stad Bazel in. De eerste meters door industrieel gebied zijn niet echt om over naar huis te schrijven, maar de oude binnenstad maakt veel goed. Mooie oude gebouwen, stadse drukte. Grappig zijn de sportievelingen die als tijdverdrijf in de grote Rijn springen en zich een heel eind laten meedrijven met de sterke stroming. Iedereen heeft een soort opgeblazen drijver bij zich waar wellicht kleding en een handdoek in zitten? Je moet er maar op komen. Vermakelijk is het in ieder geval wel.

Na Bazel fietsen we door naar ons einddoel, de camping in het gehucht Möhlin. De rit daar naar toe gaat vooral door verstedelijkt gebied; de invloed van de grote stad Bazel is duidelijk merkbaar. Ondertussen is het ook gaan miezeren, zo’n soort regen die er wel is maar waar je niet echt nat van wordt. Dat blijft doorgaan totdat we op de camping komen, maar kort daarna stopt de miezer en kunnen we weer droog ons kampementje opbouwen. En tijdens de borrel zoeken we zelfs de schaduw op, want de zon fikt er even lustig op los. Opmerkelijke camping trouwens, daar in Möhlin. Er is bijna geen levende ziel te vinden op deze camping die vooral gedomineerd wordt door morsige stacaravans. We kamperen op een grasveldje dat bij aankomst nog geheel verlaten is; aan het einde van de middag komen er gelukkig wat medekampeerders bij die voor het benodigde vakantiesfeertje zorgen. De keurige douchevoorziening en dito keuken maken een hoop goed. Altijd lekker wanneer er wat goede voorzieningen zijn!

Uitzicht op de stad Bazel. In de Rijn dobberen zwemmers.

Uitzicht op de stad Bazel. In de Rijn dobberen zwemmers.

De eerste lekke pijp

Zojuist heeft René een lekke band gefikst (de eerste sinds 2 fietsvakanties!). Een klassiek gevalletje van een doorn. Het is overigens een onmogelijke klus om de bandenspanning met ons kleine handpompje op de vereiste 5 bar te krijgen, dus morgen eerst even langs de benzinepomp voor wat extra lucht. Daarna weer verder, richting het Oosten. Over een paar dagen hopen we bij de Bodensee te komen.

Dagafstand 66km
Totaal 923km