Dit keer is het géén haan…. Is het een Airbus? Een Boeing? Welk merk weten we niet, maar wat we wel weten is dat het vanaf 06.00 uur niet echt mogelijk is nog echt lekker te slapen. We blijken zo’n beetje onder de startbaan van vliegveld Dusseldorf te staan. Om de 2 minuten wordt er weer een vliegtuig  gelanceerd, en dit met donderend geweld. Alsof je met je tentje naast de Buitenveldertbaan staat. De nachtrust wordt dus wreed verstoord, mede daarom zitten we al bijtijds op ons fietsje voor de etappe van vandaag.

20150715_101816We fietsen ons tweede gedeelte van de Tour de Ruhr, het stuk van Dusseldorf tot onder Keulen. En dat is een rit vol wisselende beleving, zullen we maar zeggen. Deels is de route best mooi, met uitzicht op de Rijn en  diverse dorpjes. Vooral Zons is een mooi plaatsje met diverse eeuwenoude huisjes. Maar de sfeer wordt toch vooral bepaald door grote plaatsen als Neuss, Dormagen, Leverkusen en Keulen. En hier is de industrie alom aanwezig. Bij Dormagen heeft Bayer een chemische fabriek met de omvang van 2 stadswijken, en buiten Keulen heeft Ford een autofabriek staan waar Schalkwijk zeker 2 keer in past. Bijna overal wordt de skyline bepaald dor rokend schoorstenen.

File op de weg naar Leverkusen

File op de weg naar Leverkusen

Erg indrukwekkend, niet mooi om te passeren, maar noodzakelijk om de reis langs de Rijn te vervolgen. In het centrum van Keulen strijken we vlakbij De Dom op een terras neer om alle indrukken met een lekker koel biertje te verwerken. Hier is het gezellig druk, veel mensen genieten van de zon die inmiddels volop is gaan schijnen. We hebben deze dag trouwens geen klagen over het weer. Vrijwel de gehele dag blijft het doog, alleen tegen 17.00 uur – als we net op de camping zijn aangekomen- valt er een kortstondig buitje.

We staan nu op camping Berger, zo’n 5 kilometer zuidelijk van Keulen en aan de Rijn. Het is hier gezellig druk en we hebben zojuist een fijne maaltijd genuttigd bij de aanpalende Thai, dit om wat tegenwicht te bieden aan het Gutbürgerliche essen wat ons de komende tijd ongertwijfeld nog te wachten staat. Morgen weer verder, we hopen dan in de buurt van Bonn te komen.

Dagafstand 73km
Totaal 411km