20150716_103731

Het is tegen tienen wanneer we van camping Berger vertrekken, dit na een goede nachtrust in ons vertrouwde tentje. We zetten koers naar Bad Breisig, een plaatsje aan de Rijn, zo’n 15 kilometer zuidelijk van Bonn. Eerst rijden we tot aan Bonn nog langs de ‘industriële restanten’ van het Ruhrgbied. Vooral bij het plaatsje Wesseling neemt die industrie nog even indrukwekkende vormen aan. We kijken naar bijna surrealistische landschappen vol installaties, leidingen, afsluiters en fabriekshallen. Veel van de fabrieken dragen bedrijfsnamen waar we nog nooit van gehoord hebben. Wat zou men daar nou voor producten maken?

En dan wordt het mooi

Zodra we Bonn naderen is het over met het Ruhrgebied. Deze stad ademt de sfeer van het voormalig regeringscentrum van Duitsland uit. We fietsen langs de gebouwen van de vroegere Bundestag en zien de indrukwekkende kantoorkolossen waar nu de Verenigde Naties in gehuisvest zijn. Een mooie, waardige stad met langs de Rijn diverse fraaie stadsparken. Zodra we Bonn aan de zuidkant verlaten zien we eindelijk- na 2 dagen van algehele verstedelijking en industrie- waar we deze reis ook voor maken. Voor ons doemen de indrukwekkende heuvels van de Pfalz op. De Rijn verandert ineens in een bijna lieflijke omgeving met groene heuvels, hier en daar een kasteel en dorpjes met veel toerisme.

Uitzicht op de Rijn in het stadscentrum van Bonn

Uitzicht op de Rijn in het stadscentrum van Bonn

In dit gebied neemt de drukte op de fietspaden ook direct stevig toe. We komen tientallen fietstoeristen tegen, veel meer dan vorig jaar richting de Franse Zuidkust. Dit is duidelijk een populaire trail voor jong en oud, kamperend of van hotel naar hotel reizend. We fietsen, genietend van het landschap, naar Remagen. Hier belonen we onszelf met een beker ijs, niet geheel overbodig want de zon is er gaandeweg de dag goed bijgekomen en zorgt voor mediterrane temperaturen. Aangekomen in Bad Breisig geeft de thermometer een tropische 31 graden aan. Het kan verkeren…..

Midden tussen de heuvels

Na wat boodschappen ingeslagen te hebben fietsen we naar ons einddoel, camping Rheineck vlak buiten Bad Breisig. Hier ervaren we des te meer dat we al fietsend vanuit Haarlem een flinke reis gemaakt hebben. Landschappelijk lijkt de omgeving op niets wat we hier voor hebben gezien. Vakwerkhuisjes, steile hellingen….We bevinden ons op de camping ineens te midden van behoorlijke heuvels, de camping ligt fraai ingesloten in een soort kloof. Erg mooi!

IMG-20150716-WA0007

Morgen wacht ons de rit naar Koblenz. Daar wacht ons de beslissing of we de heuvelachtige ‘Taunus variant’ gaan fietsen of dat we lekker gelijkvloers de rivieren blijven volgen. Dit zal vooral afhangen van de temperaturen die voorspeld worden. Als het erg warm blijft (morgen 32 graden!) lijkt het fietsen door de hoge heuvels geen goed plan. We zullen zien! 

Dagafstand 65km
Totaal 476km