wpid-20150713_083355.jpgWie wil er niet een riant ontbijt..? Wij wel in ieder geval, en we boffen want de gastvrouw van ons verblijfsadres heeft een riant gedekte tafel voor ons klaar gezet. In de serre van de villa ( met uitzicht op de gigantische achtertuin) genieten we van vers fruit, een gekookt eitje en vers geperst sinaasappelsap. Een mooie start van de dag, toch?

Omstreeks 09.30 uur stappen we op de fiets voor onze grens overschrijdende fietstocht naar Xanten. Die rit belooft qua weersomstandigheden weinig goeds, want al bij het oppakken van de fiets begint het te regenen. Een dichte druilregen zorgt er voor dat we een groot deel van de rit in regenpak moeten doen. En dat is wel vervelend, want de buitentemperatuur is best wel aardig waardoor je eigenlijk helemaal geen verstikkend regenpak aan wil. Daarnaast hebben we een pittige wind die deels tegenwerkt, dus alles bij elkaar geen ideale omstandigheden.

wpid-20150713_093801.jpg

De politie grijpt in

Wat ook niet helpt is het gepiel met onze fietscomputer, die nog steeds niet goed werkt en ons soms verkeerde aanwijzingen geeft. Zo kan het gebeuren dat we in de grotere plaats Kleve verkeerd gestuurd worden. Al zoekend begeven wij ons door het centrum als René door een politiebusje ongeveer klem gereden wordt. “Absteigen, schnell!”  beveelt de agent die dreigt een bon van 20 euro uit te schrijven voor ‘fietsen in een voetgangerszone’. Opmerkelijk, want tijdens ons gesprek rijden er gewoon vrachtwagens door de straat, dat mag dan blijkbaar wel? Discussie is zinloos, dus afstappen en lopen maar… 🙁

Kort na Kleve weten we de juiste route weer op te pikken. Onderweg zien we het landschap zachtjes aan veranderen. Er komen iets meer heuvels, het uitzicht is ondanks het mindere weer heel mooi. In Kalkar houden we een koffiestop waarna we doorkarren naar Xanten waar we ons om 13.00 uur doorweekt en koud melden bij ons gastadres. We verblijven in een B&B boven een theewinkel, die overigens vandaag gesloten is. Daarom krijgen we de sleutel; wel een raar gevoel dat je zo maar dwars door een gesloten winkel kunt lopen.

Kijken naar de Romeinen

Na een verfrissende douche gaan we naar de Romeinse opgravingen van Xanten, een stad waar in de 2e en 3e eeuw ruim 10.000 mensen woonden in een plaats die toen Colonia Ulpia Traiana heette. Een groots terrein met bijbehorend museum laat een buitengewoon beeld zien van het leven van 1800 jaar geleden. Zelden hebben we zulke tastbare spullen uit die tijd gezien. Fascinerend wat er hier allemaal uit de grond gehaald is (en nog steeds wordt). En dat alles vormt weer een mooie brug met het thema van onze vakantie, dat tenslotte over de Limes gaat 🙂

Morgen duiken we het Ruhrgebied in. Als het weer meewerkt gaan we even boven Duisburg kamperen. Ooit geweten dat er campings zijn in deze regio? We zullen zien!

Waar verblijven we op dit moment?

Dagafstand 49 km
Totaal 267 km