Zooooooooo…… Dat klusje is bijna geklaard. Vandaag rollen we als het even meezit Praag binnen, en daarmee zit de fietsvakantie er weer op. Althans: Het fietsen zit er op, want we hebben nog 3 dagen over om heerlijk te passagieren in deze grote stad. Maar eerst de laatste kilometers wegwerken!
 
Vandaag verlaten we ons appartement in Beroun. Tot onze verrassing bestond onze verblijfsplek in deze stad daadwerkelijk uit een volledig gemeubileerd  meerkamer appartement, en dat voor een absolute bodem-huurprijs. Het blijft ons verbazen hoeveel een euro waard is in dit land. Dit prima appartement kostte inclusief verzorgd ontbijt nog geen 35 euries. Ander voorbeeld: Een hoofdgang in een restaurant is voor minder dan een tientje moeiteloos te vinden en een half litertje bier kost in de Tsjechische horeca nog geen 95 cent. Kom daar maar eens om in Nederland!

Langs de Berounka

Berounka Rivier

Berounka Rivier

Maar genoeg over geld. We stappen omstreeks 10 uur op voor de laatste rit. Eerst volgen we nog een deeltje van route nr.3, die we eigenlijk al met stukjes en beetjes volgen vanaf Karlovy Vary. De route loopt langs rivier Berounka, en tot ons onmetelijke genoegen fietst het als een sneltrein. Mooi vrijliggend fietspad, strak asfalt, dat hebben we al een tijd niet meer gezien! Bij het toeristische plaatsje Karlstein moeten we een keuze maken. Doorgaan langs de rivier en zo -met een forse omweg- Praag binnen rollen of nu de afslag nemen voor de korte route naar de laatste camping die we in gedachten hebben. We besluiten de korte route te nemen, maar dat vereist wel dat we de heuvelrug van de Berounka over moeten. We beginnen daar dapper aan, maar halverwege houden we het voor gezien. We hebben meer dan genoeg heuvels gehad deze vakantie. We laten ons terugrollen naar Karlstein en vervolgen de route langs de rivier naar Praag. 
 

De finish op camping Drusus

Na enige tijd doemen in de verte de flats van de buitenwijken van Praag op. Het einddoel nadert! Op de kaart hebben we gezien dat er allerlei genummerde fietsroutes door de stad lopen, en één daarvan loopt mooi in de richting van de laatste camping die we deze vakantie gaan aandoen. We fietsen dus de route A12 op en met het nodige gepuzzel vinden we onze weg door de buitenwijken van Praag. Na een handvol kilometers belanden we vervolgens in een laatste natuurgebied dat ons nog scheidt van de camping. Hier krijgen we nog even een daverend toetje geserveerd; enkele kilometers lang worden we weer over zo’n vermaledijde moutainbikeroute gestuurd.

Impressie van het fietspad

finishfoto bij onze 'cabin' op camping Drusus

finishfoto bij onze ‘cabin’ op camping Drusus

Hier zijn de hellingen zo hevig dat we zelfs de fietsen even volledig moeten afladen, het is niet mogelijk tegen de onwijs steile heuvel op te komen. Puffend en zwetend komen we uiteindelijk aan de rand van het bosgebied, en daarna is het laatste traject naar de camping snel gevonden. Wanneer we hier de toegangspoort passeren weten we: De reis zit er weer op!
 

Op de camping maken we de ‘finishfoto’, dit keer helaas zonder stadsnaambord, want dat zijn we gek genoeg niet tegengekomen. Met een lekker koel biertje vieren we de aankomst bij onze ‘cabin’, een eenvoudige blokhut die je redelijk vaak op Tjechische campings ziet en die we voor 3 dagen hebben kunnen huren.  ’s Avonds eten we een feestelijke hap bij het campingrestaurant. Geduld is hier een schone zaak. Want los van het feit dat het knokken is voor een zitplaats horen we ook dat de kok er deze avond geheel alleen voor staat. Dat wordt geduld hebben…. Maar na een ruim uur staat er toch een fijn bord eten voor onze neus en sluiten we daarmee de mooie tocht af.
 
Ook dit jaar weer een bedankje voor iedereen die ons via het Internet heeft gevolgd. Het is altijd leuk om te weten dat er wordt meegeleefd met onze fietsavonturen. Tot volgend jaar!
 

Dagafstand 56km
Totaal 1603km