Rond 08.00 uur deze ochtend lukt het niet meer om verder te slapen: De zon brandt ons al het tentje uit. En da’s goed nieuws, want op basis van de weersvoorspellingen zou het vandaag een minder fraaie dag worden, maar daar lijkt dus weinig van uit te komen. Prima weertje om onze volgende etappe te maken. Namur is het reisdoel!

Alle medekampeerders hebben het veldje van camping Leeuwerikenveld al verlaten wanneer wij de aanloop nemen naar een heerlijk ontbijt met een roerbak eitje voor op brood. Het zal voor ons nooit wennen, de fietskampeerders die al voor dag en dauw ingepakt en ultra vroeg van de camping rijden. Je hebt toch vakantie….?

Hoegaarden

Hoegaarden

Verder op het spoor

Anyway, na ons voedzaam ontbijt pakken we onze spullen verder in en rijden zo rond 10.00 uur van de camping. Direct hervinden we de RaVel route die ons naar Namen zal voeren. Vandaag kunnen we de landkaart onder in de tas laten, want het is vrijwel onafgebroken rechtdoor fietsen over de voormalige spoorbaan. Saai is dat niet, want rondom ons wordt het landschap steeds heuvelachtiger terwijl wij daar op de spoorlijn maar weinig last van hebben. De weg loopt wel voortdurend omhoog (zo’n 43 kilometer lang), maar dat gaat slechts heel geleidelijk waardoor het allemaal prima te doen is. Onderweg slaat het weer wel om, het wordt voelbaar frisser en er valt een kwartier lang een regenbuitje waarvoor de regenjas even aan gaat.

20160712_110212

En daar is Namen!

Tien kilometer voor Namen wordt de route echt prettig; de voortdurende stijging slaat nu om in een heeeeeeerlijke langdurige afdaling die ons tot in het centrum van de stad brengt. Daar overkomt ons melig genoeg iets wat ons enkele voorgaande vakanties ook al is gebeurd in Namen: We hebben geen idee hoe we de route door het centrum naar onze overnachtingsplek moeten vinden. Op de een of andere manier lijkt de gemeente vergeten te zijn dat er ook nog fietsers in Namen rondrijden. De fietsbordjes kloppen niet, en de wegen bieden al helemaal geen plek voor tweewielers. Na wat nodeloos heen en weer karren vinden we tenslotte de weg naar de Maas, en daarna is de jeugdherberg van Namen snel gevonden. Dit is onze favoriete jeugdherberg tijdens fietsvakanties, een prachtig oud pand gelegen aan de Maas. Uw redacteur schrijft dit artikel op het terras van de JH met uitzicht op de rivier, met voor zich op tafel een Bronge Abdijbier…..Is het niet prachtig?

Uitzicht vanaf de Citadel

Uitzicht vanaf de Citadel

De rest is historie, zullen we maar zeggen. We bezoeken ’s middags in een teruggekeerd zonnetje de enorme Citadel van Namen en aten zojuist een lekker hapje op een gezellig pleintje met vele terrassen. Leve de fietsvakantie!

 

Dagafstand 63km
Totaal 162km