Screenshot_2015-08-04-17-52-52Zonnig weer is altijd fijn. Toch? Mag ik even aanvullen: “tot een bepaalde hoogte”. Want als het 34 graden bij windstil weer is, dan is dat toch wel erg warm. En als je dan ook nog een flink stuk wil fietsen…. dan is het al snel heeeeel erg warm!  Zoiets was er dus vandaag aan de hand. Schitterend weer, beter kun je niet wensen, maar die zon!

Omstreeks 09.30 vertrekken wij vanaf de camping voor onze tocht naar Krems. Ons eerste reisdoel is Ybbs dat we al snel bereiken. Na een koffiebreak zetten we de tocht voort langs de Donau. Gaandeweg zien we het landschap van open platteland veranderen in een heuvellandschap. Steeds meer zien we ook mooie kastelen, barokke kerkjes en kleine dorpjes opdoemen. Een wat grotere stop maken we in Melk, een stad die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.  Hier valt vooral het schitterende bisschoppelijke paleis op dat ver boven de stad uit steekt. En wat ook opvalt is de enorme opeenhoping van cruiseschepen, die hier letterlijk dubbeldik voor de kade afgemeerd liggen. In Melk zelf hangt dan ook een zeer toeristisch sfeertje, met vooral veel  Amerikanen en Aziaten.

20150804_120859

Na een lunchstop zetten we onze reis voort. Landschappelijk wordt het steeds fraaier terwijl de zon er steeds meer op losbrandt. Dat levert wel een merkwaardig tafereel op. Want het barst hier van de vakantiefietsers die, al dan niet afkomstig van de vele cruiseschepen, de Donau aan het volgen zijn. En onder elk minuscuul plekje schaduw kom je nu wel een roedel schuilende fietsers tegen. Bij een terras staan er wel 30 man in de schaduw van een grote boom gepropt. En bij de pont over de Donau zoekt elke wachtende fietser precies de paar vierkante meter op waar nog wat verkoeling te vinden is. 

20150804_140845Ook wij steken met de pont de rivier over, niet omdat dit vanwege ons routeboekje moet maar vooral omdat de buurvrouw van de vorige camping ons dit geadviseeerd had. Een uitstekend advies, want in plaats van de stille oever van de Donau te volgen fietsen we nu over een levendig stuk dat ons langs talrijke wijndorpjes voert. Het gebied dat we nu binnenrijden is een wijnbouwgebied waar vooral Riesling druiven worden verbouwd voor witte wijn. Erg leuk! De dorpjes stralen een schilderachtige kneuterigheid uit en landschappelijk valt er het nodige te genieten.

Tegen 17.00 uur zit onze tocht er op en arriveren wij op de OAMTC camping in Krems.  Hier is het een gezellige boel. Het trekkersveld staat vol met fietsers waarvan we een deel ook al onderweg 1 of meerdere keren hebben gezien. We koken ons eigen pannetje ( even geen gutbürgerliche kost) en komen een beetje bij van de warmte die nu weg valt. Terwijl we af en toe gejuich horen van het naburige voetbalveld (Rapid Wien speelt in de Amsterdam Arena tegen Ajax en wint)  valt de avond. Morgen op naar Wenen!

 

Dagafstand 71km
Totaal 1563km

20150804_152118