Vandaag was een dag met een gaatje. Ik kan het niet anders omschrijven. De tocht van Wittenberg naar Torgau kan de boeken in als pittig. Heel pittig. Met dank aan de weerselementen.

Eerder in onze vakantie hebben we al die zware regenbuien gehad. Reden genoeg om daar wat over te mopperen. Wat dat betreft zou vandaag een dikke 10 moeten krijgen. Want bij het opstaan lacht de zon ons vanuit een staalblauwe lucht toe! Maar daar hangt ook gelijk een prijskaartje aan; om 10 uur wijst de thermometer bij het verlaten van de camping in Wittenberg al 28 graden aan. En da’s 31 graden geworden ten tijde van de middaglunch. En wanneer wij later die middag arriveren op de camping in Torgau is het kwik gestegen naar een ruime 35 graden.

Daarbij is er ook nog de wind. Waaiend vanuit het Zuid-Zuid-Westen neemt deze sterk in kracht toe, tot een ruime windkracht 5. En laten wij nou net die kant op fietsen, oftewel…. vol wind tegen, en met het voelbare effect van een sterke föhn.
 

Uiterwaarden van De Elbe

Uiterwaarden van De Elbe

Langs de Elbe

We fietsen vandaag door de uiterwaarden van De Elbe. Die uiterwaarden zijn heel uitgestrekt, ze zijn voorzien van lage begroeiing en roepen soms sterke associaties op met de prairie. Tel daarbij 35 graden zonneschijn, geen enkele beschutting en een volle tegenwind op, en je hebt een perfecte mix voor een erg pittige fietsdag. We drinken ons dan ook een slag in de rondte en stoppen regelmatig om even bij te komen van de warmte en tegenwind. Hierdoor schiet de dag maar moeizaam op, dit was niet waar we op gerekend hadden. 
 
We overwegen nog even om eerder de strijd te staken en een andere camping te zoeken, maar zover laten we het toch niet komen. Enigzins op het tandvlees rijden we de 73 kilometers uit. Plakkend en wel komen we bij het einddoel, de camping in Torgau, aan. Na een klein uurtje in de schaduw te zijn bijgekomen bouwen we de tent op en nemen een douche. Later vinden we nabij de camping een gaststätte waar we een borrel en een hapje kunnen krijgen.

We raken daar ook aan de praat met een Nederlands echtpaar uit Middelkoop dat deels dezelfde route rijdt en vandaag ook gelijke ervaringen heeft opgedaan. Altijd leuk om die bij een goed glas met elkaar te delen 🙂
 

Kunt u mij de weg naar ..... vertellen..?

Kunt u mij de weg naar ….. vertellen..?

Al met al kijken we op een bijzondere dag terug. Minder leuk toen we aan het karren waren, bevredigend wanneer je er achteraf op terug kijkt en toch dik 70 kilometer bent opgeschoten. Morgen lijkt er een zelfde dag in het verschiet te liggen, daarom plannen we nu wat korter op zo’n 45 kilometer.

Dagafstand 73km
Totaal 985km