Vandaag start een nieuwe episode van onze fietsvakantie. We gaan vanaf nu de rivier De Elbe volgen. En daarom moet ik gelijk iets rechtzetten m.b.t. mijn verhaal van gisteren over de kwaliteit van de fietswegen.

Toen schreef ik nog dat de R1 radweg-route naar Berlijn tot dan toe vooral bestond uit een verzameling bijeen geraapte steensoorten. Vanaf nu is dat echter anders: we fietsen de gehele dag over een superglad -en ogenschijnlijk vrij nieuw- asfaltpad langs de Elbe. Wat een genot! De kilometers rollen onder ons door, en met een vrij stevige wind half in de rug halen we snelheden die meer op die van een elektrische fiets lijken. 
 

Vriendelijke hulp

Maar even terug naar de start van deze dag. We hebben een beetje merkwaardige overnachting achter de rug op een totaal verlaten kampeerveld bij de roeivereniging in Dessau. Best wel raar om daar zo moederziel alleen te staan. Maar goed, alles verliep verder zonder problemen.

Voorafgaand aan die overnachting heeft René op het veld bij de roeiclub nog onderhoud aan de fietsen gepleegd. De remblokjes moesten hoognodig vervangen worden. Daarvoor zochten we eerder nog een lokale fietsenmaker op die met enige moeite enkele remblokjes tevoorschijn wist te toveren. Al werkend aan de fiets bleek ook de bandenspanning van beide fietsen onvoldoende. Dat was meer een probleem. Het fietspompje dat we bij ons hebben leek niet in staat de vereiste 5(!)bar aan luchtdruk op te hoesten.

Een bejaard lid van de roeivereniging kwam poolshoogte nemen maar kon niets voor ons betekenen. Hoe sympathiek is het dan als je de volgende ochtend vroeg naast de tent een keurige fietspomp ziet staan, voor dag en dauw blijkbaar bezorgd door deze meneer? Vriendelijkheid bestaat nog, zo blijkt maar weer. Met goede remmen en keiharde banden vervolgen we onze reis.
 Prachtige natuur bij Dessau

Genieten op de fiets

En zoals gezegd gaat die over gepolijste wegen. Zeker het eerste stuk van Dessau naar Wörlitz is echt prachtig. Deels voert de route door een uniek natuurgebied dat zelfs vanwege daar aanwezige biotopen op de erfgoedlijst van de Unesco staat. Daarna fietsen we over dijkjes langs de Elbe met een uitzicht dat sterk aan het land van Maas en Waal doet denken. Gecombineerd met het lekkere weer voelen we ons de koning te rijk!

In Wörlitz is het tijd voor een bakkie en zoeken we de vervolgroute op naar ons einddoel Wittenberg. Met zulke goede condities bereiken we dat einddoel binnen een klein uurtje, dus al om 13.00 uur rollen we het terrein van de Marina Camping Brückenkopf op. Deze opmerkelijke camping is gevestigd op voormalige militaire kazematten. Zo kom je nog eens ergens 🙂

Op bezoek in Wittenberg

De beroemde kerk van Wittenberg

De beroemde kerk van Wittenberg

Mooi op tijd om op ons gemakje de stad Wittenberg te bezoeken, de plaats waar Maarten Luther ooit zijn 95 aanbevelingen op de deur van de kerk spijkerde. Dat was het startpunt van de reformatie, en da’s dit jaar precies 5 eeuwen geleden. Vandaar dat Wittenberg is ondergedompeld in feestelijkheden, waar wij dan weer mooi een stukje van me kunnen pikken.
 
Na een middagje slenteren in bedrijvig Wittenberg ronden we deze fijne dag af op de camping met een zelfgemaakt hapje eten en een wijntje. Het blijft lang aangenaam, dus op het moment van schrijven zitten we  weliswaar in het dnoker maar nog steeds in korte broek voor ons tentje. Zo moet vakantie toch zijn…..?

Dagafstand 46km
Totaal 912km
Bij de roemruchte deur waar Luther zijn 95 stellingen poneerde

Bij de roemruchte deur waar Luther zijn 95 stellingen poneerde