We hebben het de laatste verslagen al vrij vaak over het weer gehad. Misschien wel te vaak. Maar daaruit blijkt dan ook hoe belangrijk fijne weersomstandigheden zijn voor het beleven van een aangename fietsvakantie. En dat regen, zeker na enkele dagen achtereen, een negatieve factor van belang kan worden. Zo ook vandaag.

Want al bij het ontbijt gaat het mis. Wanneer we opstaan in onze pipowagen en het ontbijt willen serveren, op een tafeltje naast de woonwagen met uitzicht op de Loire, komen de eerste regendruppels al naar beneden. En kort daarna verandert dat in een stevige plensbui. We verkassen ons ontbijt noodgedwongen naar de roulotte die daar eigenlijk geen ruimte voor biedt. Na afloop pakken we in en gaan we alsnog welgemoed fietsen, gehuld in regenpak, op weg naar het einddoel in de buurt van Sancerre .

bandenpech

Na een handvol kilometers moeten we stoppen. Melding van Petra: Lekke band. We moeten diep in de historie graven om te bedenken hoe lang het geleden is dat ons dit overkwam. Onze fietsen hebben banden die extra gehard zijn voor zwaar gebruik, dus maar heel zelden komt een lekke pijp nog voor. Maar nu wel, op een moment dat het helemaal niet goed uitkomt. René zet zich schrap voor een razendsnelle bandenwissel, maar de reserve binnenband die we al de hele vakantie meeslepen blijkt bij nader inzien van het verkeerde formaat te zijn. Lekker is dat!

Kortom, er moet geplakt worden. Da’s geen probleem, maar het oppompen wel. De banden van de zwaar beladen fietsen moeten altijd knalhard opgepompt worden en het meegenomen mini handpompje trekt dat niet. Niet getreurd, in het eerstvolgende dorpje kloppen we aan bij een willekeurige bed-and-breakfast en vragen om een fietspomp. De engelstalige eigenaar is uiterst vriendelijk en leent ons er eentje zonder problemen uit. Gevraagd naar ons reisdoel Sancerre begint hij stevig te grijnzen. “Da’s een flinke helling waar je op moet, denk maar aan een lekker glas rode wijn op,de,top terwijl je aan het klimmen bent’.

doorgaan of stoppen

We zetten de reis voort en de regen komt nog steeds gestaag naar beneden. Soms hard, soms zacht, maar wel steeds aanwezig. De wereld heeft nu geen vrolijke uitstraling meer, de kilometers komen niet meer vanzelf. Wanneer we tegen een uur of 2 in Sancerre aankomen (dat inderdaad bovenop een retesteile helling ligt) kijken we elkaar aan. Willen we nog wel verder fietsen? De lucht vertoont geen enkel zicht op verbetering, dus kamperen gaat waarschijnlijk niks worden. Een snel besluit valt, ter plekke regelen we een hotelovernachting. En dat voor de zoveelste keer. Jammer dat het tegenvallende weer ons hier de laatste dagen min of meer toe dwingt.

Het keurige hotel maakt overigens een hoop goed. Een warm bad, een lekker bed om te luieren….prima! En ‘s avonds, terwijl de regen nog steeds valt, hebben we een feestelijke maaltijd in het restaurant aan de overkant van de weg. Want ons bereikte het prachtige bericht van de geboorte van een nieuw familielid, en dat mag natuurlijk gevierd worden! Daar kan geen regenbui of lekke pijp tegenop!

En nu verder….

We hebben tijdens het etentje ook besloten de plannen voor de verdere vakantie wat om te gooien. Officieel loopt de route die we fietsen tot aan de stad Nevers, nog zo’n 50 kilometer oostwaarts aan de Loire gelegen. Maar onderzoek wijst ons uit dat er op dat traject geen campings te vinden zijn, en bovendien kunnen we uit de routebeschrijving niet afleiden wat de meerwaarde is van dit laatste stuk. Daarom besluiten om vanaf hier om te keren. Vanaf morgen fietsen we de reis in omgekeerde richting terug naar ( uiteindelijk) Saumur, waar onze auto staat. Een flink deel van die reis kunnen we via andere paden fietsen dan op de heenweg, aangezien de route allerlei lussen en alternatieven kent. Kortom: de vakantie blijft leuk, nu maar hopen op iets gezelliger weer!

Dagafstand 40km
Totaal 575km