Sinds deze week hebben we een serieuze vijand van onze vakantieplannen. En die vijand heet De Zon. Of liever De Hitte. Want de warmte van de afgelopen dagen is daadwerkelijk abnormaal, en dat vraagt om abnormale oplossingen.  We zijn gewend om eigenlijk altijd ons geplande einddoel van de zomervakantie te halen, maar dit jaar lijkt het er op dat we moeten capituleren. Geen opgave van de reis hoor, maar een Change of Plans. Bordeaux lijkt verder weg dan ooit!

De afgelopen dagen heeft de warmte steeds meer de overhand gekregen. Hadden we eerst nog te maken met temperaturen rond de 30 graden, nu is deze doorgeschoten naar de 40 graden. En zonder schaduw is de beleving nog heviger. De thermometer van het zwembad waar we vanmiddag zijn geeft in de zon 49 graden aan!

Een andere route

Onder dit soort omstandigheden is doorfietsen zoals we dat thuis ooit bedacht hadden niet echt verstandig. De Midden-Frankrijkroute schakelt vanaf morgen over op een zeer heuvelig en pittig parcours, iets waar we nu geen trek en puf in hebben.We overleggen wat te doen. Plots daagt het ons dat we al enkele dagen -min of meer toevallig- de ViaRhona route rijden. En die route is heel prettig begaanbaar, zonder al te zware uitdagingen. Wat nu als we overschakelen op die route en de MF-route laten voor wat ie is? Ook de komende tijd geven de voorspellingen aan dat het zeer warm blijft. Het lijkt dus een beter idee om ons fietsdoel om te gooien. De vliegtickets die we aan het eind van de vakantie vanuit Bordeaux geboekt hebben, die hoeven geen beletsel te zijn. We zien wel weer hoe we dat oplossen.

De plannen gaan dus om. Da’s het mooie aan fietsvakanties. Vrijheid alom. We gaan eerst maar eens de ViaRhona volgen tot aan Lyon. Dat duurt nog een dag of 2. Vanuit die plaats zijn er talloze treinverbindingen mogelijk of kunnen we besluiten de Rhône-route naar het Zuiden verder te fietsen. Bovendien lijkt het ons leuk om Lyon eens wat nader te bekijken. Normaal is dit een plaats waar je met de auto zo snel mogelijk langs wil komen, wie weet wat voor moois er te vinden is in de 2e stad van Frankrijk..?

Zo ziet een Franse fiets er uit… Stokbrood onder de snelbinders ?

Op de fiets

Vandaag verloopt de fietsroute als een speer. Opnieuw vertrekken we lekker vroeg van de camping die nog volledig in slaap is ondergedompeld. We moeten zelf het hek openen om weg te komen, er is nog niemand bij de receptie. Met een geïmproviseerd ontbijtje spoeden wij ons op weg, alles om de warmte voor te blijven. Na een prettige tocht van 53 kilometers komen we aan bij La Vallee Bleue,  een keurige camping aan de Rhône. Gelukkig krijgen we heerlijke schaduwplek toegewezen en vrijkaartjes voor het naastgelegen zwemparadijs. Onder de bomen beleven we daar de middag die, zoals gezegd, werkelijk snoeiheet verloopt. Ongelofelijk dat er nog badgasten zijn die midden op de ligwei vol in de zon gaan liggen bakken…

Morgen weer verder, richting Lyon. Waarschijnlijk wordt die dag nog een graadje heter, dus we houden het héééééél kort tot de volgende standplaats.

Dagafstand 53km
Totaal 542km