Na een stormachtig avontuur op camping Bellariva wordt het weer tijd om op te stappen. Overigens is de storm van gister nog niet vergeten, ook vandaag worden er door vele kampeerders nog herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Zo staat er bij ons vertrek een man op een hoge trap met een lange stok allerlei voorwerpen uit een boom te hengelen die daar gisteren zijn ingewaaid….

Ons reisdoel is vandaag de grotere stad Bergamo, het centrum van Lombardije. Om daar te komen volgen we eerst – onder prima zonnige omstandigheden- een stuk van de rivier d’Adda. Langs deze rivier loopt een kilometers lang fietspad, vrij van de drukke verkeerswegen. Da’s fijn, maar een stevig nadeel is dat het fietspad onverhard is. Door het geplens van vorige dag is het fietspad gedeeltelijk een blubberpoel geworden; daarnaast zitten er ook vele grote keien in het wegdek waarop je haast je spaken breekt. Je moet dus voortdurend opletten waar je rijdt, en daardoor krijg je helaas niet veel mee van de omgeving.

Afscheid van het lago di Lecco

En die omgeving verandert, want gaandeweg laten we de bergen en heuvels achter ons. Gisteren verdwenen al de hoogste Alpen uit beeld, vandaag is het de beurt aan de lagere heuvels. Na enige tijd is de omgeving zo vlak als een dubbeltje. Best gek, dat zijn we door de afgelopen dagen niet meer gewend. Het is overigens niet zo dat we nu voorgoed de heuvels achter ons laten, Bergamo ligt precies op de rand van de uitlopers van de Alpen dus keren er na enige tijd toch weer wat stijgingen en dalingen terug.

Op de trappers

Zodra we de rivier d’Adda verlaten is het al raak, we fietsen het dal van de rivier uit en moeten daarvoor stevig op de trappers. Wat daarna volgt is een rit door een licht heuvelig gebied dat steeds meer verstedelijkt raakt, je merkt dat Bergamo in de buurt komt. Via een wirwar van weggetjes worden we in de richting van de stad geleid. De laatste hindernis om uiteindelijk in het centrum te komen is dat we een zeer pittige helling van enkele kilometers op mogen fietsen. En ondanks de warmte en de haarspeldbochten merken we dat dit eigenlijk best makkelijk gaat. Blijkbaar toch het effect van enkele weken ‘trainen’! Met enige trots zien we tot welke hoogte we zijn geklommen, en nadat we de helling over zijn gefietst ligt de stad Bergamo aan onze voeten.

Uitzicht op Bergamo

Uitzicht op Bergamo

Deze stad is ingedeeld in een nieuw gebouwd gedeelte in de benedenstad en de ‘Alta’, de oude stad, hoog op de heuvel binnen mooie oude stadsmuren gelegen. En omdat we via de heuvels de stad binnenkomen staan we gelijk in het hoge oude deel. We wandelen met de fiets door het centrum en genieten van de sfeer en alle drukte. We worden met onze fietsen en bepakking  als een bijzonderheidje gezien want we gaan enkele malen op de foto. Ook komt een Italiaans echtpaar op ons af met een enthousiast verhaal waar we de ballen van snappen. Maar we krijgen handdrukken en schouderklopjes, dus waarschijnlijk zit het wel goed ?

Even geen tentje…..

Bergamo heeft geen camping, dus ditmaal zijn we aangewezen op een hotel. René heeft dat geboekt via Internet, en het blijkt een voltreffer te zijn. Een best wel chique hotel, midden in het centrum van de nieuwe stad. Onze tassen worden netjes naar de kamer gebracht waar heerlijke luxe op ons wacht. Grappig na een groot aantal dagen in ons tentje te hebben gebivakkeerd. Heeft er iemand een muntje voor de douche ??

Bij het zien van de fraaie stad en het fijne hotel besluiten we terstond een nachtje bij te boeken. Gaan we morgen rustig de stad bekijken en nog wat langer genieten van een zacht bed en een uitgebreid ontbijt!

Uitzicht op de prachtige heuvels voor Bergamo

Uitzicht op de prachtige heuvels voor Bergamo

Dagafstand 47km
Totaal 1449km