De aftrap is gegeven! Vandaag is onze fietstocht naar Praag van start gegaan. Over ruim 4 weken en 1600 kilometers hopen we in de hoofdstad van Tsjechië te staan, het beoogde doel van onze vakantie. Daaraan vooraf gaat een reis door Nederland, Duitsland en Tsjechië. We volgen de R1-route en fietsen langs De Elbe. En in Tsjechië maken we een flinke omweg naar Karlovy Vary. Genoeg te doen, dus op pad! Het is tegen 11 uur wanneer dochter Sanne de ‘uitzwaai foto’ in de achtertuin maakt. Bepakt en bezakt staan we klaar voor de grote reis! 

Op naar Praag!

Klaar voor de start!

Naar de trein.

Weet je wat er zo mooi is aan fietsvakanties? Onze mening: Je legt niets vast. Natuurlijk is het einddoel bepaald, maar de etappes daar naar toe zijn volledig vrij invulbaar. Niets is gereserveerd, we bedenken van dag tot dag waar we uitkomen.

Zo ook vandaag. Kort voordat we vertrekken wijzigen we ons aanvankelijke plan voor de 1e etappe. Het idee was om vanuit huis te gaan fietsen. Echter: Dan komen we over paden en routes die we al heel wat keren gefietst hebben. Daarnaast raakte de zaterdag als reisdag verloren (we moesten nog inpakken), dus we kunnen enige tijdswinst maken door een aanloop met de trein te nemen. Dus dat is wat we gaan doen.  

Eenmaal op de fiets rollen we Haarlem uit met het doel om in Sloterdijk de trein naar Arnhem te pakken. Via het Brettenpad fietsen met een lekker windje in de rug in no time naar Sloterdijk, een prima station om met je fiets op de trein te stappen. Amsterdam Centraal is wat dat betreft een nachtmerrie; de hectiek van al die toeristen gaat niet lekker samen met het verslepen van zwaar beladen fietsen.
 
Eenmaal in de trein maken we een voorspoedige rit naar Arnhem. Vermeldenswaard is nog de man die naast Petra plaats neemt en vervolgens zijn lunch gaat nuttigen. Hij trekt daartoe een Albert Heijn vleeswarenbakje open en gaat met een stalen gezicht twee rauwe hamburgers naar binnen werken, gecombineerd met een colaatje. Onbetaalbaar, de blik op het gezicht van Petra die dit tafereel naast haar gadeslaat ……. 
 

Bronkhorst

Op de fiets door het schilderachtige dorpje Bronkhorst

Van start in Arnhem

In Arnhem begint dan eindelijk het echte werk. We zetten koers richting ons eerste einddoel, het plaatsje Vorden. Daarvoor moeten we eerst de Posbank beklimmen. Dat gaat verrassend makkelijk, het zit blijkbaar wel goed met onze fietsbenen! Iets minder goed gaat het met de fiets van René, die tijdens het schakelen geluiden maakt die sterk op een koffiemolen lijken. Daar moeten we later wel naar kijken…. 
 
Na de Posbank raken we het spoor even bijster, de route loopt anders dan het boekje aangeeft. Hierdoor maken we wat onnodige kilometers  en krijgen we nog een extra bergje om de oren. Goed voor de beenspieren. Met een lekker windje en prima fietsweer (20 graadjes en bewolkt) komen we tegen zessen aan in Vorden. Grappig, hier fietsen we vlak langs kasteel Hackfort, de plek waar we nog geen week geleden het huwelijksfeest van nicht Desiree en haar Jeffrey vierden 🙂
 
We vinden een kampeerplekje op camping De Goldberg, even buiten Vorden. Hier pakken we het ritueel van het opbouwen van de tent weer op, iets wat met de ervaring van de voorgaande jaren vlotjes verloopt. Totdat we er achter komen dat de tentharingen er niet zijn….. Vlak voordat we besluiten de tent dan maar weer in te pakken en een trekkershut te huren vinden we het zakje alsnog, onder de tent 🙂
 
De dagafsluiting is er eentje zoals we die kennen van voorgaande vakanties. Bij de tent maken we een lekker hapje, ff douchen, boekje lezen. Heerlijk! We sluiten de dag af met een borreltje in het café van de camping, terwijl net de eerste miezerregen neerdaalt. Vannacht kan het wel eens vochtig worden… Morgen verder!
 

Dagafstand 74km
Totaal 74km