Het wordt vandaag een bijzondere dag, want ergens in de loop van de middag zit de fietsrit er voor dit jaar weer op. We willen het einddoel Perpignan bereiken, en met nog maar 60 kilometer voor de boeg moet dat makkelijk haalbaar zijn. We pakken ons boedeltje weer in (dat gaat zo langzamerhand wel heeeeel geroutineerd) en stappen rond5 10.00 uur op het stalen ros voor de afsluitende etappe.

Net als gisteren ligt er weer een keine uitdaging op ons te wachten, dit omdat we geen gebruik maken van de officiële route maar aan het ‘doe het zelven’ zijn geslagen. Vanuit Port-la-Nouvelle moeten we een leuke route op zien te bouwen naar Perpignan. We besluiten om maar eens geheel op de fietsadviezen van Google Maps af te gaan. Dat hebben we nog niet eerder gedaan, echt een hele dag op Google Maps fietsen. Eens kijken hoe dat bevalt!

20160810_135759
Direct vanaf de camping lijkt het al mis te gaan. Google stuurt ons 7 kilometer lang een gierend drukke weg zonder fietspad op. Grote zandwagens bulderen langs en drukken ons bijna letterlijk van de weg. Bij de eerste afslag smeren we hem, dit gaat niet lukken. René bestudeert de Google kaart en denkt een alternatief te zien via stille landweggetjes. Wanneer we nog geen 10 meter op het eerste weggetje zitten gooit Google het aanvankelijke plan helemaal om en stippelt precies de route uit zoals René die al van plan was…. Het is wel duidelijk: Google is nog niet zover als Open Street Maps, het onderscheid tussen fietsbare en aantrekkelijk fietsbare wegen is daar nog niet helemaal bekend.

De rest van de dag verloopt steeds zo. Google loodst ons uiteindelijk naar Perpignan, maar je moet wel doorlopend blijven opletten dat je niet over stikdrukke wegen wordt geleid. Met wat eigen initiatief en de hulp van Maps gaat het uiteindelijk prima. Enkele stukken van de route worden we trouwens over de al eerder door ons beschreven ‘Voie Verts’ geleid, de prachtige vrijliggende fietspaden die onderdeel lijken uit maken van een soort nationaal fietsplan. Het is duidelijk dat deze paden in dit gebied nog in aanleg zijn, soms stoppen ze heel abrupt waarbij je dan zelf maar moet uitzoeken hoe je verder fietst. Maar ook deze paden zullen hier ongetwijfeld over een jaartje klaar zijn, dan fiets je als een vorst door dit prachtige kustgebied heen.

Ons eindpunt van de rit: Perpignan

Ons eindpunt van de rit: Perpignan

Omstreeks 14.00 uur tokkelen we dan ons einddoel binnen, de drukke stad Perpignan. We maken ons gebruikelijke statieportret bij de stadspoort, daarna op naar de stadscamping! Hier gaat Google Maps echt de fout in. We worden enkele kilometers door de stad geleid en lopen vlak voor de camping vast op een spoorbrug waar we volgens Google met gemak overheen kunnen met onze fietsen en bagage. Waarschijnlijk denken de Franse Spoorwegen daar heel anders over, hier kan zeker geen fiets overheen. Shit, nu moeten we weer kilometers terug om over de rivier heen te komen. Eerst maar eens de camping bellen, misschien is er helemaal niet eens een plek voor ons. Pieptoon op de lijn, dit nummer bestaat niet meer. De Tourist Information gebeld, en ja hoor: de stadscamping is opgeheven, andere campings in de buurt zijn er niet echt.

Wat een bijzonder eind van de vakantie… Maar niet getreurd, we bellen het hotel waar we een dag later toch al zouden verblijven , en deze heeft de kamer ook al een dag eerder beschikbaar. Zo eindigt onze fietsvakantie 2016 eerder dan gepland in een hotel. De rit zit er op!

s ‘Avonds toasten we op het terras in het centrum van de stad op een geslaagde fietstocht van Eindhoven naar Perpignan. We hebben weer genoten, prachtige dingen gezien, voor het overgrote deel prima weer gehad en zijn – ondanks de fietsinspanningen- heerlijk uitgerust. Voor iedereen die ons via de website of Facebook aangemoedigd heeft heel hartelijk bedankt!!!

We hebben nu nog 1 luierdagje in Perpignan voor de boeg. We laten onze fietsen daarna achter in Perpignan voor transport naar Nederland terwijl wij de trein naar Gerona nemen. Daar kijken we nog een dagje rond, daarna pakken we het vliegtuig naar huis. Einde vakantie, maandag weer aan de slag!

20160810_181602

Dagafstand 61km
Totaal 1511km