Het is 3 uur in de nacht als we wakker schrikken in ons tentje. Oorzaak: Een knetterende donderslag. Het is het begin van een woeste onweersbui die een half uur aanhoudt. Slagregens beuken op het tentje dat ook door de felle wind staat te wiebelen op z’n stokken. We proberen te tellen hoever het onweer verwijderd is, maar dat lukt niet omdat de klappen bijna door elkaar heen klinken. We krijgen nu toch wel spijt van onze eerdere keuze om de tent onder een schaduwrijke boom op te bouwen…..

R1 Radweg Harz

Landschappelijk schoon in de Harz

Als we om 08.30 uur opstaan bekijken we ‘de schade’. En die blijkt 100% mee te vallen, ons Nigor tentje heeft geen druppel doorgelaten. Wel vreemd is een plotselinge grote bult onder ons grondzeil, maar die blijkt bij nader onderzoek afkomstig te zijn van een mol die tevergeefs heeft geprobeerd bovengronds te komen 🙂
 
Het weer is gelukkig gekalmeerd, opnieuw lacht de zon ons vriendelijk toe bij een deels bewolkte lucht. We ontbijten aan de picknicktafel, pakken ons huishoudentje in en vertrekken voor de etappe naar Goslar. We houden de fietsrit vandaag wat korter omdat we weten dat er een behoorlijk heuvelachtig parcours voor ons ligt; daarnaast is Goslar volgens ons fietsboekje een bezichtiging waard. 
 

De heuvels van de Harz

Inderdaad is het fietstraject redelijk heuvelig maar wel goed te doen. De uitzichten zijn weer prachtig, soms rijden we langs uitgestrekte landbouwvelden en heuvels, dan weer dwars door het bos om vervolgens een verstild dorpje aan te doen. Afwisseling alom, geen moment hoeven we ons te vervelen. Vooral het traject naar Langelsheim is prachtig; indrukwekkende natuur, geen drukte, geen verkeer, alleen maar het geluid van de wind en soms het gekrijs van een van de vele roofvogels die hoog in de lucht rondjes draaien op zoek naar een prooi.

Met een windje in de rug is dit een pleziertocht, ondanks het feit dat we af en toe stevig op de trappers moeten staan. Op bospaadjes is het wel werken geblazen, door de regen van afgelopen nacht zijn die blubberig geworden waardoor het fietsen zwaarder gaat.
 

Toeristisch Goslar

Omstreeks 3 uur zit de tocht er op en rijden we Goslar binnen. Hier hebben we een kamer geboekt in het centrum van de stad. Het hotel waar we verblijven ademt totaal de sfeer van de oude binnenstad uit; het gebouw dateert uit de 17e eeuw (de kamers gelukkig niet 😉 ) Na een verfrissende douche gaan we heerlijk de tourist uithangen. Inderdaad is Goslar een prachtige plaats met een ongekende hoeveelheid vakwerkhuizen, veelal gebouwd rond 1600. Je waant je zowat in Disneyland wanneer je door de nauwe straatjes met mooi opgeknapte vakwerkgevels loopt. 

De nauwe vakwerkstraatjes van Goslar, plaatsje langs de R1 Radweg

De nauwe vakwerkstraatjes van Goslar.

 
We bezoeken natuurlijk ook nog de terrassen op De Markt en eten daar ’s avonds een fijn hapje terwijl het beroemde carillon haar klanken over het plein uitstrooit. Echt een heerlijk dagje zo. Morgen kan wel eens heel anders worden, want er wordt nu toch wel heeeel nadrukkelijk regen voorspeld. We zullen zien!
 

Dagafstand 46km
Totaal 608km
Het gezellige stadshart van Goslar langs de R1

Het gezellige stadshart van Goslar