Bij het krieken van de dag schijnt de zon uitbundig….. En da’s een kadootje, want www.weeronline.nl had vandaag toch echt iets anders voor ons in petto. Het slechte weer blijft echter uit, en het kan dus niet anders of wij staan vrolijk op. Het ontbijt naast ons tentje is vervolgens prima (los van het ei dat René uit zijn handen laat glippen), en de tent is vlot ingepakt. Op reis, op naar het volgende reisdoel: Höxter!
 

Op naar het Teutoburger Wald

Vandaag is een bijzondere dag, want we verruilen het vlakke Paderborner Land voor het heuvelachtige Teutoburger Wald. De eerste echte hoogtemeters dus. En wat dat betreft worden we op onze wenken bediend, want direct vanaf de camping zien we toch wel indrukwekkende heuvels voor ons opdoemen. Gelukkig kiest de route zoveel mogelijk de meest ‘vriendelijke’ wegen waardoor het niet al te dol wordt met de hellingpercentages. Nee, dit gebied is meer van ‘licht stijgend maar wel langdurig’.

De R1 Radweg koerst dwars door het Teutoburger wald

De paden op…… De R1 Radweg koerst dwars door het Teutoburger wald

We koersen vrolijk verder en kunnen de krachtsinspanning voor deze hellingen goed hebben. Pas bij het laatste deeltje van de lange helling bij Holzhausen-Externsteine moeten we ff een stukje lopen, maar daar schamen we ons niet voor. Op de top puffen we even op een bankje uit. Vanaf hier zien we diverse (Nederlandse) fietsers zwoegend en zwetend zien langskomen. We zijn dus niet de enigen die dit wel pittig vinden…..
 
Hierna gaat het een flink tijdje lekker omlaag. We genieten van het landschap dat door het heuvelachtige karakter prachtige uitzichten biedt. Loon naar werken, dus. Het zonnetje schijnt ons uitbundig toe, de wind is er nauwelijks, dus wat kan er nog misgaan….?Misschien moeten we het dan over het slot van deze etappe hebben.

Fietsen over de R1 radweg door het Teutoburger Wald

Fietsen door het Teutoburger Wald

Die etappe was best lang, ruim 80 kilometer door golvend landschap met volle bepakking op de fiets. Zo’n 25 kilometer voor het eind krijgen we weer een beste stijging om de oren, dit keer eentje van ruim 13 kilometer. Na een lange dag fietsen en een toch wel pittige zon op onze bol is dit een zware klus. Net op het moment dat we ons gaan afvragen waarom we hier mee bezig zijn hebben we de top bereikt; vanaf daar volgt een héééérlijke afdaling naar het einddoel Höxter. Da’s mooi werk!

Aankomst in Höxter

Daar vinden we een keurige en gezellige camping met dito terras. Ofwel: Een mooi einde van een pittige etappe.  Nadat we ons kampementje  op een mooi schaduwrijk plekje hebben opgericht slaan we af naar het zonovergoten terras. Daar raken we aan de praat met diverse Nederlandse fietsers die de route naar Berlijn aan het maken zijn en die dus dezelfde ervaringen hebben gehad. Erg leuk!
 
s’ Avonds eten we nog een hapje bij de lokale Spanjaard en komt er een einde aan een inspannende maar ook mooie dag. Morgen weer verder, maar dan een wat kortere afstand want als we in dit tempo doorfietsen komen we wel erg vroeg aan in Praag 😉

Vintage caravan op de camping in Hoxter

Onze overburen hebben een mooie vintage caravan!

 

Dagafstand 85km
Totaal 478km