Een handvol vakantiedagen geleden, toen we nog ergens tussen Zwitserland en Lyon fietsten, smeekten we om regen. In de zon liep de thermometer toen moeiteloos op tot 49 graden. Vandaag worden we op onze wenken bediend. De voorspellingen geven de eerste echte langdurige regendag aan. En die start ‘s nachts al om een uur of 3.

En van langzaam getik op het tentzeil verandert die regen steeds meer in geplens, en daarna in een heuse stortbui. En waar het voorgaande dagen alleen maar in de nacht regende, plenst het nu ook door wanneer we moeten opstaan. We rekken de tijd nog wat op, stellen het moment van opstaan nog uit maar helaas….  het water blijft gestaag uit de hemel vallen. Dat wordt een nat pak halen!

Wachten op beter weer….

De avond tevoren hadden we alle tassen al waterdicht ingepakt, dus die schade blijft beperkt. We sjouwen onze spullen naar een hok op de camping dat eigenlijk bedoeld is als hangplek voor de jeugd. Wij kunnen er nu even ontbijten en schuilen terwijl we kijken op Buienradar en zien dat we recht onder een donkerrode streep aan slecht weer zitten. We treuzelen nog wat in de hoop op betere tijden, maar helaas. In de stromende regen pakken we de doorweekte tent in en gaan toch maar fietsen. Alles beter dan wachten in een donker en tochtig hok.

tentje inpakken in de plensregen op de camping van Villereal

De eerste 2 uur van de fietsrit zijn daardoor anders dan wat we de afgelopen weken gewend zijn. Gehuld in kleffe regenpakken krijgen we niet zo veel van de zwaar bewolkte omgeving mee. Maar het moreel blijft goed, omdat we ons beseffen dat dit pas de eerste regen in 30 dagen fietsen is. Dan mag je bepaald niet klagen.

In Bergerac schijnt de zon

Na de 2 uurtjes gaat het wat minder hard regenen en uiteindelijk trekt het wolkendek open. Maar dat is pas nadat we ons al gemeld hebben bij het stijlvolle hotel De Bordeaux in Bergerac. Na een heerlijke douche komen we een beetje bij op de hotelkamer. Daarna bekijken we Bergerac dat een aardig klein oud centrum heeft. We eten een hapje aan de kade van de Dordogne, de rivier die dwars door deze stad stroomt, en na afloop wonen we nog een deel van een concert in de plaatselijke kathedraal Eglise Notre Dame bij. Zo komt er toch een mooi einde aan een dag die eerst heel vochtig begon.

Morgen keren we terug naar onze route en maken vanwege de keuze van overnachtingsplek opnieuw een heel korte trip. Er zijn op de kaart wel voldoende campings te vinden, maar een deel daarvan bestaat niet meer terwijl de andere plaatsen niet zoveel voorstellen. We denken al binnen 30 km op de plek van bestemming te zijn. Dan houden we weer lekker veel tijd over om te luieren ?

Dagafstand 44km
Totaal 1180km