Vandaag gunnen we onszelf een rustdag. Dat wil zeggen: de fiets blijft in de stalling staan. In plaats daarvan gebruiken we de benenwagen en verkennen Karlovy Vary, de stad waar we nu verblijven. En we worden aangenaam verrast. Want na alle stille – en soms toch ook wat levenloze- dorpjes die we de afgelopen dagen passeerden blijkt Karlovy een toeristische trekpleister van jewelste te zijn. Dat hadden we niet verwacht, maar wel erg leuk! 
 Karlovy Vary, kuuroord in Tsjechie
Busladingen met toeristen wandelen door dit kuuroord, dat aan het eind van de 19e eeuw tot wasdom kwam en sindsdien op vele voorname kurgasten heeft mogen rekenen. Het centrum straalt nog sterk de sfeer van ’toen’ uit. De straten staan vol met statige gebouwen en de diverse parken doen enigzins aan Wenen of Parijs denken. Bijzonder zijn de waterbronnen die door het centrum heen op tal van plekken zijn te vinden. Jan en Alleman loopt met speciaal gekochte kopjes van bron naar bron om zichzelf te voorzien van dit geneeskrachtige water (dat overigens een echt gore smaak heeft).

Even wat bronwater tappen....

Even wat bronwater tappen….

waterbronnen in Karlovy Vary

Waterbronnen in Karlovy

Net zoals in andere luxe kuuroorden is het winkelaanbod ‘over the top‘ luxueus, en in ieder geval ver boven ons budget. We verbazen ons over de enorme hoeveelheid juwelierszaken die hier een boterham weet te verdienen. Ook het aantal luxe hotels valt niet te tellen, de een nog chiquer en grootser dan de ander. Leuk om een keer mee te maken, maar niet echt ‘onze’ wereld. Blijkbaar wordt Karlovy ook druk bezocht door Russen, want heel veel signing is zowel in het Tsjechisch als Russisch opgesteld. We vermaken ons vandaag tussen al die luxe best en maken ook nog een klassiek openluchtconcert mee. 

Droog weer

De hele dag blijft het droog terwijl de meteorologen vooraf nogal wat regen hadden voorspeld. Pas op het moment van schrijven is er onweer ontstaan. 
Gespannen kijken we uit naar morgen. Dan keert onze route weer oostwaarts richting Praag. We zullen dan eerst het dal van de Öhre uit moeten komen. Dat levert de pittigste beklimming van de hele vakantie op. Hopen dat het dan niet te hard regent….

Welk waterkopje zullen we eens kopen...? Karlovy Vary

Welk waterkopje zullen we eens kopen…?