Gisteren was de veelbesproken rustdag. De fiets hebben we met rust gelaten, de dag werd gevuld met stadje bekijken, luieren, Tour de France kijken, boekje lezen en zo. De gehele dag dreigde er regen maar dat leverde geen noemenswaardige neerslag op. ‘ s Avonds hadden we het plan opgevat om in Marnay uit eten te gaan. Dat leverde een koude douche op want alle restaurants waren daar op zondag gesloten. Terug naar de camping dus om daar dan maar een snack te kopen, terwijl net de eerste regendruppels naar beneden kwamen. En dat was de start van een laaaaaaaaaaange regenbui….

De gehele avond regende het pijpenstelen, de gehele nacht plensde het door. Bij het opstaan in ons tentje hoost het nog steeds, dat wordt dus inpakken met natte zooi… Nadat we onze spullen bij elkaar hebben gezocht wordt er onder het terrasdak een ontbijtje gedaan waarna we in de regen op de fiets stappen.

image

Poligny met zwemvliezen

We wisten gisteren al dat het vandaag een regendag zou worden dus hebben we uit voorzorg een hotelletje geboekt in Poligny. Klein detail is wel dat dit ruim 70 kilometer verderop ligt, en dat er aardig wat heuvels op de route liggen terwijl de regen vrolijk door klatert. Om 12 uur stop het even met regenen zodat we in ieder geval kunnen lunchen op een bankje bij de kerk. Maar nadat we onze rit hervatten komt de beer pas goed los. De wolken worden steeds donkerder en er breekt een gigantische hoosbui los. Telkens lijkt de regen te stoppen, telkens keert deze toch weer op ons pad terug. Langzaam maar zeker veranderen wegen in kleine rivieren en daarna in grote rivieren. Hele stukken weg komen blank te staan terwijl de regen steeds harder hoost. Uit putdeksels komt het water naar boven spuiten. Een automobilist stopt om ons te zeggen dat doorrijden onverantwoord is, een jongen langs de weg vertelt ons dat het volgende dorp onbereikbaar zal zijn.

Zo ziet de straat er uit na een hevige stortbui

Zo ziet de straat er uit na een hevige stortbui

We hebben op onze fietstochten al wat regenbuien meegemaakt, maar deze zullen we niet snel vergeten….. beelden zeggen meer dan woorden, dus bekijk vooral de foto’s.

Overstroming na afloop van de plensbui

Overstroming na afloop van de plensbui

image

Warm welkom in hotel

Na een dag ploeteren door een (overigens mooi maar met mistbanken omgeven ) landschap komen we in de stromende hoos bij ons ‘Hotel de Paris’ aan. De eigenaar bekijkt ons afkeurend wanneer we met ons natte zooitje binnen komen zetten. Op de kamer pakken we een lekkere douche en is alle ellende snel vergeten. Helemaal wanneer blijkt dat Poligny ( eindelijk) redelijk toeristisch is en een pleintje heeft met meerdere restaurants en café’s. Een tijd geleden dat we dat hebben meegemaakt! We eten een vorstelijk ‘ Regional Menu’ met een fijne Jura wijn en hebben een prima avond.

Morgen wacht ons een bijzondere opgave: De helling direct na Poligny brengt ons na 4,5 kilometer klimmen naar 1 van de hoogste punten van de hele route. Voor morgen wordt er ook weer regen voorspeld, eens kijken hoe we dat dan weer gaan aanpakken….

Dagafstand 71 km
Totaal 1076 km

 

image