Vandaag is een bijzondere dag, en wel om meerdere redenen. Ten eerste nemen we na een paar dagen afscheid van de Altmühl, de rivier en haar omgeving die we afgelopen dagen zo hebben leren waarderen. Aangekomen bij het plaatsje Kelheim stroomt de Altmühl uit in…. jawel, de Donau. Dat betekent dat we nu bij de rivier zijn aangekomen die ons uiteindelijk naar Wenen gaat leiden.

Een ander bijzonder aspect van vandaag is dat we in Regensburg zijn aangeland, en dat houdt weer in dat we het eerste boekje van de Limes route hebben weggefietst. Deel 1 van de route stopt op de historische stenen brug in het centrum van Regensburg, en op het moment van schrijven zitten we daar een kleine 50 meter vandaan 🙂  We hebben een superleuk onderkomen weten te vinden in het gasthof van de lokale bierbrouwer, Regensburger Spital. Recht onder onze kamer wordt een heerlijk bier gebrouwen en gebotteld, en pal voor het gasthof ligt een reusachtige biergarten van de brouwerij met eersteklas uitzicht op de Donau en de Dom van Regensburg. Je snapt wie zich de koning te rijk voelen….

Kerkje in Essing, dorpje langs de Altmühl

Kerkje in Essing, dorpje langs de Altmühl

Een andere sfeer

Vandaag hebben we weer niet te mopperen gehad. Na ons kampementje ingepakt te hebben stappen we op de fiets voor een korte etappe naar Regensburg. We rijden in droog (half bewolkt) weer langs de Altmühl en worden nog zo’n kilometer of 15 onthaald op landschappelijk schoon. Vanaf Kelheim houdt dat enigzins op, vanaf hier komt de Donau in beeld. De sfeer die zo’n grote rivier oproept is toch heel anders. We zien vrijwel direct industrie langs het water, vrij druk autoverkeer en een wirwar aan fietspaadjes die aan elkaar geknoopt zijn om de fietser langs de Donau te leiden. Da’s allemaal weer even wennen na de rust en ruimte van de afgelopen dagen. Gelukkig wordt het landschap na een tiental kilometers weer wat vriendelijker, vooral het gedeelte naar Regensburg toe is behoorlijk fraai.

20150728_113601

Middagrust op de camping

Al om 13.30 uur komen we bij de stadscamping van Regensburg aan. Hier blijkt de eigenaar er ouderwetse ideeën op na te houden, want de camping is vanwege middagrust tussen 12 en 15 uur volledig gesloten. Daar hebben we geen zin in. We zoeken op Internet naar een alternatief en komen na enig rondbellen uit bij de bierbrouwerij die nog wel een laatste kamer over heeft. Dat blijkt een schot in de roos. De brouwerij zit in het hartje van de oude stad, en tot onze verbazing kunnen we de kamer voor een vriendenprijsje huren. Daar hebben we gelijk maar 2 nachten van gemaakt. Waarom? Morgen willen we een rustdag nemen om Regensburg eens goed te bekijken, dit schijnt een mooie stad te zijn. Daarnaast wordt er voor morgen wat regen voorspeld, dus dat wordt geen daverende dag om te gaan fietsen.

20150728_195656

Dit betekent dat we dus op donderdag verder gaan fietsen. We beginnen dan aan boekje 2 van de Limesroute. We hopen binnen 2 dagen Passau te bereiken. Via deze grensplaats fietsen we dan Oostenrijk binnen. Raar idee, dat we straks vanuit onze woning naar Oostenrijk zijn gefietst…

Dagafstand 46 km
Totaal 1148 km