Na een fijn rustdagje in Dresden is het tijd om door te reizen. We willen een stuk dichter bij de Tsjechische grens komen door de Elbe richting het plaatsje Königstein te volgen. Van daaruit is het nog een wippie van 11 kilometer naar de grens, maar dat komt later wel.

We verlaten omstreeks 10.00 uur bepakt en bezakt de camping in de richting van Dresden, dat we nu op de fiets zullen doorkruisen. Het is zwaar bewolkt en de temperatuur is perfect voor een fietsdagje. Voordat we bij Dresden zijn valt er uit de samengepakte wolken enige regen die bij nadering van het stadscentrum doorzet naar een volwassen regenbui.

We besluiten daarom een uitgebreide koffiepauze in te lassen om dit regenfront aan ons voorbij te laten gaan. Dat lukt maar ten dele: Het blijft vrijwel de hele dag af en toe regenen maar op een manier waarvoor je geen regenpak nodig hebt. Noem het maar “waterkoeling voor de fietser”.

Op de fiets naar Tsjechië langs de Elbe

Op naar Tsjechië!

 
Afleiding onderweg is er genoeg. Wat een indrukwekkend gebied is dit! Voorbij Dresden volgen we de Elbe en zien we de heuvels rondom de rivier steeds hoger en steiler worden. Een merkwaardige afleiding biedt ook een heuse ‘crime scene’ waar we langs fietsen. Een groot aantal politiewagens met zwaailichten alsook een uitvaartauto duiden op de vondst van een stoffelijk overschot. Mensen in witte pakken speuren de walkant af. Met rood-witte linten is de plek des onheils afgezet. Zo zie je nog eens wat…. 🙁

Pech onderweg 

Terug naar de leukere zaken. De omgeving wordt met het vorderen van de kilometers steeds fraaier. Langzaam maar zeker durven we van de Koninginnerit van deze vakantie te spreken! De heuvels veranderen in steile bergwanden waar bovenop gelegen burchten over De Elbe uitkijken. De dorpjes worden steeds charmanter en dragen qua uitstraling bij aan de bijnaam ‘Sächsische Schweiz‘ die deze streek draagt. Een pareltje, vooral het stuk tussen Pirna en Königstein krijgt van ons een dikke tien.

En verder langs de Elbe richting Tsjechië

En verder!

 
Het is des te ongewenster dat Petra ineens meldt dat haar fietsversnelling niet meer goed schakelt. Nadere bestudering van de fiets wijst uit dat de versnellingskabel bijna op afbreken staat. Shit, wat moeten we daar nou weer mee…? We zien in ons fietsboekje dat Pirna een fietshersteller biedt. Daar aangekomen laat de fietsenmaker er geen gras over groeien.

Fenomenaal uitzicht vanaf de camping Konigstein

Fenomenaal uitzicht vanaf de camping Konigstein

Hij zet zijn huidige klus aan de kant en voorziet Petra’s fiets direct van een nieuwe kabel en goed afgestelde versnelling. Super! Een half uurtje later staan we weer buiten met een topfiets, maar niet nadat we fietsenmaker overladen hebben met complimenten. Heerlijk dat hij ons voorrang gaf na eerder verteld te hebben dat hij voor 2 weken werk in zijn werkplaats had staan.

 Verder naar Königstein 

Het laatste stukje naar ons einddoel doen we fluitend. We vinden een plekje op de camping langs de Elbe met prachtig uitzicht op Königstein en de hoog daarboven gelegen burcht.  ’s Avonds eten we nog een hapje in het dorpsrestaurant.
 
We weten nog niet helemaal wat we morgen gaan doen. Doorfietsen is een optie, maar de omgeving is zo fraai dat een dagje langer blijven ook door ons hoofd speelt. We hebben tenslotte tijd zat om in Praag te komen. Morgen beslissen we bij het opstaan!

Dagafstand 61km
Totaal 1164km