Vandaag reizen we naar Amboise, een toeristische trekpleister aan de Loire. Hier zullen we -jawel- een heuse rustdag gaan houden. De eerste van de vakantie! En of dat nog niet genoeg is hoeven we vandaag maar 26 km te fietsen voordat we het doel bereiken.Daarom kunnen we over de fietstocht vrij kort zijn, die zit erop voordat we het weten. We passeren enkele snoezige dorpjes en patsboem: Daar heb je Amboise al.?

Wat meer aandacht verdient is wat er daarna gebeurt. We zoeken onze weg naar de camping, die op een groot eiland middenin de Loire gelegen is. Daar aangekomen zien we tot onze verrassing een lange rij wachtenden bij de receptie. Bijzonder, want het is pas 12 uur en dat is normaal gesproken helemaal geen logische tijd om op een camping te arriveren. We sluiten aan en moeten ruim 30 (!) minuten wachten voor we ons kunnen inschrijven. De procedure is uiterst ambtelijk met veel te veel administratie…( wanneer we later op de dag een muntje voor de wasmachine kopen moeten we daarvoor zelfs onze naam en standplaats doorgeven???)

Toegewezen plek

Camping de l’île d’or blijkt een mega-municipal te zijn. Ruim 400 plaatsen bieden ruimte aan een ontelbaar aantal campers, een handjevol caravans en enkele tentjes van fietskampeerders. We krijgen bij de receptie een specifieke plek toegewezen. Dat zijn we al heeeeeel lang niet meer gewend. Op vrijwel elke camping geldt voor fietskampeerders het credo ‘zoek maar een leuk plekje uit’, maar hier werkt dat dus helaas niet zo. Tot onze onvrede blijkt de plek ook nog eens totaal onbeschut, dus krijgen we de volle laag van de zon over ons heen die sinds vandaag steeds uitbundiger gaat schijnen (en met dat laatste zijn we natuurlijk wel weer blij). Maar het betekent waarschijnlijk dat we morgen om 07.00 uur ons nestje uitgebrand worden. 

De Flodders gaan los

Het feest is compleet wanneer blijkt dat we pal naast de Franse familie Flodder zijn ingedeeld. Twee breedgeschouderde broers zijn met hun gezin hier neergestreken om de bloemen eens even flink buiten te zetten. Er wordt al vroegtijdig een goede lading alcohol ingenomen, waarna tegen 15.00 uur de radio van de meegenomen bedrijfsbusjes snoeihard wordt aangezet. Een normaal gesprek voeren is op het veld haast niet mogelijk. Dit duurt ruim 2 uur waarna de police municipal de familie opzoekt voor een berispend gesprek. Dat maakt weinig indruk, want zodra de politie de camping verlaat gaat de muziek nog harder aan. De heren drinken zich ondertussen een gigantisch stuk in de kraag en zwalken aan hun blote bast over het veld. Wanneer een oude Franse meneer schuchter komt vragen of het nu eens afgelopen kan zijn wordt hij bijkans van het veld afgetrapt door de twee proleten, die zelfs behoorlijk bedreigend worden. Rondom ons zijn intussen meerdere kampeerders hun uitstalling aan het inpakken om elders hun heil te zoeken.

Pas na lang wachten komt opnieuw de politie op de proppen, nu met 4 man sterk. De broers zijn voor geen rede vatbaar maar mogen tot onze verbazing toch op de camping blijven. Opnieuw gaat de muziek weer uitdagend hard aan. Maar blijkbaar eist de alcohol toch ook z’n tol, want tegen 21.00 uur zwijgt de disco ineens en vernemen we verder niets meer van de Flodders.

Een rustdagje

Naast deze toestand hebben we het verders goed naar de zin hoor. We hebben weer een wasje gedraaid, een borreltje gedaan en bij de tent een fijne maaltijd in elkaar gedraaid. Bovendien is het weer ons nu eindelijk goed gezind, en als de voorspellingen kloppen zal dat ook de komende dagen zo blijven. Morgen gaan we toerist uithangen in Amboise, waar een prachtig kasteel te vinden is en waar het nodige vertier in het centrum aanwezig is. Komt goed! 

Dagafstand 26km
Totaal 832km