Vandaag “mogen” we weer! Na een rustdag kunnen we weer wat kilometers gaan maken.Nu was de rustdag van gisteren heerlijk hoor… 🙂 We hebben een groot deel van de dag gerelaxed in de sauna van ons hotel, later hebben we nog wat rondgewandeld en ’s avonds met volle overtuiging meegedaan aan het buffet. Kortom: Niets te klagen. Bovendien regende het wederom een groot deel van de dag, dan kun je beter in de sauna dan op het rijwiel zitten! Maar nu hebben we weer volop zin om er tegenaan te gaan!
 

Regen en nog eens regen

Wat heeft het de afgelopen 2 dagen enorm geplensd. Onze vorige fietsdag hebben we daar al uitgebreid over bericht, de regen van gisteren kwam daar nog eens bij. Al met al veel te veel water voor de lokale riviertjes als De Bode en De Saale die plotsklaps veranderden in dreigende watermassa’s. Gisteren hebben we diverse keren het luchtalarm gehoord, het signaal voor dreigend gevaar. ’s Avonds in de krant lezen we tot onze verbazing dat o.a. Wernigerode (onze vorige overnachtingsplek) grotendeels onder water is gelopen…

R1 radweg onder water

Hier waren we eergisteren nog…

Ook vandaag merken we op onze fietstocht nog de gevolgen van al het hemelwater. De bospaden waar we over fietsen zijn volledig verzadigd en dus een glibberige glijbaan. Daarnaast komen we diverse keren wegversperringen tegen vanwege ondergelopen gedeelten van onze route. Een handvol keren moeten we daardoor zelf een vervangende route verzinnen, iets wat met behulp van de Garmin fietscomputer gelukkig heel goed gaat. 
 
Het traject van vandaag is wel wat merkwaardig, in die zin dat we een groot stuk gaan omfietsen. Hemelsbreed is de afstand van Meisdorf naar ons reisdoel Bernburg nog geen 35 kilometer, maar in de praktijk worden dat er ruim 80! Voor een deel komt dat door de wegomleidingen waar ik net over sprak, maar grotendeels wordt de omweg veroorzaakt door de route zelf. Wat nou precies de reden is om ons extra kilometers te laten maken is me niet geheel duidelijk. De plaatsjes die we onderweg tegenkomen zijn niet zo bezienswaardig om dit te rechtvaardigen. En landschappelijk is het sensationele er nu wel even af.

Gesperrt.....  Wilt u even omfietsen?

Gesperrt….. Wilt u even omfietsen?

Op naar Bernburg

We verlaten vandaag de ruige natuur van de Harz en maken een vrijwel vlakke etappe mee. We zien nu in toenemende mate industrialisatie verschijnen en rijden door dorpjes waar de tijd wel stil lijkt te hebben gestaan. In Staßfurt stoppen we voor een broodje en raken onder de indruk van het verlepte aangezicht van deze grotere plaats. In sommige straten staat wel driekwart van de huizen naargeestig leeg te zijn. 
 
Heel prettig is wel dat de Weergoden vandaag eindelijk weer willen meewerken. ’s Ochtends lijkt het even te gaan regenen, maar veel verder dan wat gespetter komt het niet. En daar waar Weeronline ons een natte fietsmiddag belooft blijft het kurkdroog en schijnt er zelfs enige tijd een waterig zonnetje. Voldoende reden om voor de overnachting weer eens de camping op te zoeken. Joepie!

Onze keuze valt op een camping aan de rivier De Saale, net buiten Bernburg. Het base camp is weer vlot opgebouwd en de weg naar het terras is ook snel gevonden 😉 Er valt dan nog een kleine bui, maar wij zitten droog en genieten van de prima campinghap.
 

Leeg station langs de Radweg R1

Alle reizigers in de richting Berlijn….kunnen hier beter niet overstappen?

Morgen vervolgen we onze reis naar Dessau, een grotere stad aan de Elbe. Dat betekent dat we daar onze trip langs de R1 (de fietsroute naar Berlijn) zo’n beetje gaan beëindigen en overschakelen op de Elbe-radweg die ons richting Praag gaat brengen. Hij gaat lekker!!

 

Dagafstand 89km
Totaal 797km