Hoezeer kun je op weersvoorspellingen bouwen? Gisteren zaten de apps op onze telefoon er allemaal naast, want een zonnige dag werd uiteindelijk behoorlijk regenachtig. En vandaag verloopt het precies omgekeerd: Een voorspelde regendag verloopt grotendeels zonnig, en in ieder geval zonder één druppel regen. En dat terwijl we eerder uit voorzorg al een hotel geboekt hadden om de regen te vermijden….

Da’s dus wel een beetje balen. We hadden prima kunnen kamperen. In het dorpje waar ons hotel ligt is ook de camping gevestigd die we aanvankelijk op het hoog hadden. Met licht jaloerse blikken kijken we daarnaar, wetend dat we kamperen toch altijd veel leuker blijven vinden van hotelletjes. Maar goed, we hebben nu eenmaal een boeking gedaan, dus laten we er maar van genieten!

Druk met bellen….

Via onze vriend booking.com hebben we gisteren in Sully-sur-Loire een onderkomen geboekt in de prijscategorie ‘ Even afwachten wat dit wordt’. Hotels zijn in deze streek niet echt duur, dus het kan mee- of tegenvallen. Bij aankomst wordt een stukje van ons vooroordeel wel ingekopt door de eigenaar, die druk aan het telefoneren is en daarmee niet ophoudt wanneer wij aankloppen. De man is in druk Italiaans aan het raaskallen  en gebaart ons mee te lopen naar een garagebox waar we de fietsen kunnen stallen. De kamer die we krijgen is eigenlijk best wel oké, maar we moeten wel onze lach inhouden wanneer we 1,5 uur later naar buiten lopen en de eigenaar nog steeds druk gebarend zit te bellen….

Het dorpje Sully biedt volgens ons fietsboekje een levendig oud centrum, maar daar is jammer genoeg niet zo heel veel van terug te vinden. Het is maandag vandaag, en da’s in deze streek eigenlijk een verlengde zondag. Alle winkels zijn dicht, en de horeca is maar zeer beperkt open. Gelukkig vinden we na enig zoeken nog wel een aardig terrasje waar we wat te eten en drinken scoren. En dat terwijl we best een heel fijne fietsdag achter de rug hebben! De route was mooi afwisselend, met telkens aardige dorpjes, weidse uitzichten en ruim zicht op de altijd aanwezige Loire. 

Stokoude historie

De fietsroute kende trouwens twee echt mooie tussenstops. In het dorpje  Germigny-des-Pre  namen we ruim de tijd om het plaatselijke kerkje te bekijken. Volgens onze reisgids staat deze te boek als de oudste kerk van Frankrijk. En inderdaad is het gebouw de moeite waard. In een vleugel van het kerkje is een mozaïek in het plafond te bewonderen dat dateert van de 9e eeuw! Wanneer je dat jaartal op je laat inwerken, dan wordt de aanblik hiervan toch wel heel indrukwekkend.

Later fietsen we St. Benoit-sur-Loire binnen, en hier is het weer raak. Nu gaat het om een klooster, dat dateert uit de 11e eeuw. Prachtige restanten uit die periode zijn er nog, zoals een bijzondere ingelegde mozaïek vloer.

Kortom, er is genoeg te genieten dus kan deze dag ook als een ‘geslaagde’ de boeken in. Morgen weer verder, dan fietsen we verder langs -je raadt het al- de Loire, richting Nevers.

Dagafstand 57km
Totaal 470km