Groeten uit Amiens, stad aan de Somme!

Pardon? Amiens, da’s in Frankrijk….? Maar de reis zou dit jaar toch naar de Alpen gaan, voor een droomrit dwars door o.a. Zwitserland en Oostenrijk? Inderdaad ja, dat was wel het oorspronkelijke idee. Maar plannen kunnen zich wijzigen, en dat is wat hier gebeurd is. De bergen zijn ingeruild voor een fietsrit langs de rivier. In Frankrijk.

De afgelopen weken had René zich gebogen over het bedenken van een prachtige fietstocht tussen de bergen. Diverse mooie routes werden aan elkaar geknoopt waardoor een bijna 1200 kilometer lange rondtocht was ontstaan, met start en finish in Lindau aan de Bodensee. Maar gaandeweg begon de twijfel aan ons te knagen. Het coronaspook sloeg plotsklaps toe, waardoor ons land donkerrood kleurde op de Europese besmettingskaart. Zijn we dan nog welkom in het buitenland, helemaal wanneer de tocht ook nog eens door 5(!) landen gaat? Dat kan 5 keer een probleem worden……

Regen, regen, regen.

Ook de weersvoorspellingen brengen twijfel. Bijna 14 dagen van regen worden in de Alpenlanden voorspeld. We zijn echt wel wat gewend, maar is dit nog leuk..? Afgelopen weekend wordt onze twijfel helemaal groot. Precies op het mooiste deel van de route heeft het gi-gan-tisch geregend, in plaatsen als Berchtesgaden en Hallein. Het gevolg is minstens zo heftig als de beelden die we eerder van Zuid-Limburg en Duitsland zagen: Kolkende waterstromen tussen en dwars door huizen, auto’s die als dinkietoys door de straten rollen en terrassen die in één klap door het verwoestende water worden weggevaagd. Al heel snel nemen we bij het zien van die beelden een besluit: Hier kunnen we en gaan we dit jaar niet fietsen.

Maar wat dan wel…? De vakantie begint al over 3 dagen… En dan schiet misschien wel de mooiste eigenschap van fietsvakanties ons te hulp. We leggen van tevoren vrijwel nooit iets vast. We hebben voor de Alpentocht niets geboekt, dus hebben we ook geen verplichtingen. Omgooien van eerdere plannen kost vrijwel geen moeite. Leve de vrijheid!

De Loire

Zondagavond storten we ons thuis op de vele vakantiefolders en boekjes die we in de loop der jaren bij elkaar gespaard hebben, enkele grote kratten vol. Talloze boekjes van o.a. Bikeline, Europafietsers en zo meer bladeren we door, tot ons oog valt op het oudste boekje in het krat. ‘Fietsen langs de Loire’, een route van Clemence Sweerman. Een deel van die route heeft Petra ooit in 2004 gefietst. Wat een leuk idee! We checken de weersvoorspelling, en die laat voor de langere termijn grotendeels goed weer zien. Hebbes, dit gaan we doen.

En zo kan het gebeuren dat we op donderdag 22 juli niet richting de Alpen maar richting La Douce France rijden. Eerst met de  auto wel te verstaan, en dat is na alle fietsvakanties echt lang geleden. Reisdoel is Amiens, op zo’n 450 km van Haarlem gelegen. Na een vlot ritje bereiken we mooi op tijd de keurige camping. We besluiten gelijk een dagje te blijven, zodat we Amiens wat beter kunnen bekijken. Omdat we met de auto zijn hebben we nu meer kampeerspullen bij ons dan op de fiets mogelijk is; daardoor kunnen we nu ook even gebruik maken van een grotere tent. Lekker luxe.?

En Amiens blijkt een dag later de moeite waard. Het is de hoofdstad van de Picardie en heeft een aantrekkelijk centrum en een buitengewoon mooie kathedraal die hoog boven de stad uittorent. De stad ademt al een lekker Franse sfeer uit, hetgeen goed werkt voor ons vakantiegevoel. Kortom, de vakantie is goed begonnen, bij schitterend weer, een leuke camping en een voorspoedige reis.

De kathedraal van Amiens

Morgen reizen we verder naar het daadwerkelijke startdoel van de fietstocht, de plaats Saumur, gelegen aan de Loire. Daarvoor moeten we nog 400 kilometer in de auto zitten. Komt vast goed!